Στις τελευταίες σημαντικές περιοχές της Μεσογείου αναδεικνύεται το νότιο Αιγαίο για τους αγγελοκαρχαρίες. Σε αυτή την εκτίμηση κατέληξαν μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea με τη χρήση ενός μοντέλου κατανομής και ενός μοντέλου χωρικής προτεραιοποίησης για τη διατήρηση ειδών και οικοτόπων, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μιας χωρικής ιεραρχίας περιοχών, σύμφωνα με την αξία διατήρησής τους.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τη διαδικασία προέκυψαν τρεις κρίσιμες περιοχές για τα είδη αγγελοκαρχαριών που εντοπίζονται στη Μεσόγειο και την Ελλάδα, την Ακανθορίνα (Squatina aculeata), τη Ματορίνα (S. oculata) και τον Αγγελοκαρχαρία (S. Squatina), που έχουν αξιολογηθεί ως Κρισίμως Κινδυνεύοντα (CR) στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN).
«Πρόκειται για την περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων, το νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου και, ειδικότερα, τη ζώνη μεταξύ των νησιών Σάμου και Ρόδου και τις ακτές της Βόρειας Κρήτης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Για την προστασία των αγγελοκαρχαριών προτείνονται ενίσχυση της εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ για την ελαχιστοποίηση της παράνομης αλιείας και πώλησής τους, κατάρτιση των ελεγκτικών αρχών για τη σωστή αναγνώριση των τριών ειδών, καλύτερη παρακολούθηση και καταγραφή των εκφορτώσεων, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, ποιοτική αναβάθμιση και διαφάνεια δεδομένων για τους αγγελοκαρχαρίες από την αρμόδια εθνική αρχή και συζήτηση του ενδεχομένου επέκτασης του δικτύου Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών ώστε να συμπεριλάβει σημαντικές περιοχές για τους αγγελοκαρχαρίες.
Το πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προστασίας των Αγγελοκαρχαριών στο Νότιο Αιγαίο» υλοποιείται από την iSea, με τη συνεργασία της Shark Trust, την υποστήριξη του Angel Shark Project και τη χρηματοδότηση του Shark Conservation Fund.