Με επιτυχία στέφθηκε η 10η Συνδιάσκεψη των κρατών μερών της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα (CBD COP 10), που ολοκληρώθηκε προχθές στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας. Οι κυβερνήσεις των κρατών μερών της Σύμβασης υιοθέτησαν νέο 10ετές σχέδιο για τη σωτηρία της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, το οποίο – εφόσον εφαρμοστεί – θα επαναφέρει τον κόσμο σε τροχιά που θα αποτρέψει τη μαζική εξαφάνιση ειδών και θα αναχαιτίσει την παρακμή του πολύτιμου φυσικού πλούτου.
Μεταξύ άλλων, οι κυβερνήσεις έθεσαν ως στόχο να σταματήσουν την υπεραλίευση και να τεθεί υπό καθεστώς προστασίας το 10% θαλάσσιων και παράκτιων περιοχών, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών υδάτων. Παρότι το WWF αναγνωρίζει ως σημαντικό και θετικό βήμα το γεγονός ότι η προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων δεκαπλασιάζεται σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, επισημαίνει ότι ο στόχος που τέθηκε αγγίζει μόνο κατά το ήμισυ αυτό που πρότεινε η επιστημονική κοινότητα.
Επιπλέον, το νέο σχέδιο για τη βιοποικιλότητα θέτει ως στόχο την προστασία του 17% των ηπειρωτικών ενδιαιτημάτων. Πρόκειται για μια μετριοπαθή αύξηση σε σχέση με τον υπάρχοντα μέσο όρο που δεν ξεπερνά το 12%.
Τα κράτη μέρη της Σύμβασης έφτασαν επίσης σε συμφωνία για αναμόρφωση των επιδοτήσεων που είναι επιζήμιες στη βιοποικιλότητα. Η νέα συμφωνία απαιτεί από τις χώρες να εξασφαλίσουν ότι η βιοποικιλότητα θα ενταχθεί ως μέγεθος στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Πρόκειται για ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα που μπορεί δυνητικά να διαμορφώσει μια νέα προσέγγιση στη διαδικασία λήψης οικονομικών αποφάσεων.
Ενώ η οικοδέσποινα Ιαπωνία δέσμευε σημαντικούς πόρους την τελευταία εβδομάδα για την προστασία της βιοποικιλότητας, οι ανεπτυγμένες χώρες δεν κατάφεραν να προσφέρουν άμεσα νέους πόρους. Παρόλα αυτά, οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να προσδιορίσουν τους πόρους που είναι απαραίτητοι μέχρι το 2012, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το συμφωνηθέν σχέδιο. Οι νέοι πόροι άλλωστε είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να αναχαιτιστεί η ραγδαία απώλεια της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.
«Η συγκεκριμένη συμφωνία επαναβεβαιώνει την απόλυτη ανάγκη να προστατεύσουμε τη φύση, καθώς αποτελεί το θεμέλιο της οικονομίας και της κοινωνίας μας», υποστηρίζει ο Τζιμ Ληπ, Γενικός Διευθυντής του διεθνούς WWF. «Παρότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε πολλά μέτωπα, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας για να εξασφαλιστούν οι πόροι που απαιτούνται, προκειμένου να στηριχθεί ο αναπτυσσόμενος κόσμος ως προς την υλοποίηση των στόχων», καταλήγει ο κ. Ληπ, συμπληρώνοντας: «Απογοητευτήκαμε από το γεγονός ότι οι περισσότερες πλούσιες χώρες ήρθαν στη Ναγκόγια με άδειες τσέπες – είτε ανίκανες είτε απρόθυμες να προσφέρουν την απαραίτητη χρηματοδότηση που θα κάνει εφικτή την επίτευξη των στόχων από πλευράς του αναπτυσσόμενου κόσμου».
Ωστόσο, ένα είναι βέβαιο: Οι κυβερνήσεις φεύγουν από τη Ναγκόγια με μία νέα προοπτική για το πώς θα σώσουν τη ζωή στον πλανήτη. Αυτό που απομένει τώρα είναι να κινηθούν άμεσα, προκειμένου να μετουσιώσουν αυτές τις υποσχέσεις σε πράξη.
«Οι υπουργοί εργάστηκαν σκληρά, κατά τις τελευταίες τρεις μέρες, προκειμένου να φτάσουν σε αυτή τη συμφωνία. Ελπίζουμε η αποφασιστικότητά τους να διαπνεύσει κι άλλες συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας συνδιάσκεψης για το κλίμα στο Κανκούν του Μεξικό», καταλήγει ο Γενικός Διευθυντής του WWF, Τζιμ Ληπ.
πηγή: WWF