Οι επιστήμονες μπορεί να συνεχίζουν να μελετούν την κλιματική αλλαγή και πώς οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες επιτείνουν το φυσικό φαινόμενο του θερμοκηπίου, όμως ένα είναι σίγουρο.
Ενώ οι πιο σημαντικές αποφάσεις, σε ό,τι αφορά το περιβάλλον και την προστασία αυτού, πρέπει να ληφθούν σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε διεθνές από τις αρμόδιες κάθε φορά αρχές, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ο κάθε ένας από εμάς θα μπορούσε να συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης δεν είναι δύσκολη υπόθεση.
Αρκεί η θέληση και μερικές μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας.
Δείτε παρακάτω μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να συμβάλλετε κι εσείς, στο ποσοστό που σας αναλογεί, στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ελλατώστε τη χρήση του αυτοκινήτου
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν πλέον να μετακινούνται με το ποδήλατο, τα μέσα μεταφοράς ή ακόμη και με… τα πόδια!
Είτε το κάνουν για λόγους οικονομίας, είτε γιατί θέλουν να εντάξουν την άσκηση στη ζωή τους εκμεταλλευόμενοι την ώρα που πηγαίνουν και επιστρέφουν από τη δουλειά τους το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: τραβώντας χειρόφρενο στο αυτοκίνητο και μειώνοντας καθημερινά τη χρήση αυτού, μειώνονται και τα ποσοστά των επικίνδυνων αερίων ρύπων, που επιτείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας greatist.com.
Για εκείνους που δε μπορούν να μη χρησιμοποιούν αυτοκίνητο για τις καθημερινές μετακινήσεις τους –και φυσικά το αντέχει η τσέπη τους- μια καλή λύση είναι τα υβριδικά αυτοκίνητα.
Εναλλακτικές επιλογές –και πιο οικονομικές- αντί του αυτοκινήτου:
1. Πάρτε ένα ποδήλατο
Μπορείτε να μειώσετε ακόμη και πάνω από 90% τις εκπομπές ρύπων, γλιτώνοντας παράλληλα πολλά λεφτά από τις βενζίνες.
2. Βάλτε τα αθλητικά σας και περπατήστε
Μπορεί το περπάτημα να μην είναι πάντα η πιο εύκολη λύση, όμως σίγουρα θα μπορείτε να το εντάξετε στην καθημερινότητά σας σε κάποιο βαθμό. Για παράδειγμα, δε χρειάζεται να πάρετε το αυτοκίνητό σας για να πάτε για ψώνια στο σουπερμάρκετ που βρίσκεται δύο ή τρία τετράγωνα πιο κάτω.
3. Μετακινηθείτε με τα μέσα μεταφοράς
Σίγουρα η μετακίνηση στην πόλη είναι πιο ευχάριστη μέσα στο άνετο αυτοκίνητό σας, όμως μην ξεχνάτε πόσο καλό κάνετε στο περιβάλλον κάθε φορά που αφήνετε το αυτοκίνητό σας στην πιλοτή της οικοδομής σας.
4. Πηγαίνετε με το αυτοκίνητο κάποιου άλλου, ή πάρτε κάποιον μαζί σας
Το λεγόμενο «carpooling» είναι ένας ακόμη εύκολος τρόπος, για να συμβάλλετε κι εσείς στη μείωση των αέριων ρύπων που επιτείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Συνεννοηθείτε απλά με κάποιους συναδέλφους σας και πηγαίνετε όλοι μαζί στη δουλειά, με ένα αυτοκίνητο. Εκτός από καλό στο περιβάλλον θα κάνετε καλό… και στην τσέπη σας.
Μειώστε τα απόβλητα τροφίμων
Στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι άνθρωποι πετούν στα σκουπίδια περίπου το 40% των τροφίμων που αγοράζουν κάθε χρόνο. Στην πραγματικότητα, η ποσότητα των τροφίμων που πετιούνται κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο είναι παραπάνω από αρκετή για να ταΐσει τους σχεδόν 1 δισεκατομμύριο πεινασμένους ανθρώπους ανά τον κόσμο.
Αντί όμως να γεμίζουν άδεια πιάτα, τα τρόφιμα καταλήγουν σε χωματερές και χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, όπου μετατρέπονται σε μεθάνιο, ένα αέριο που συμβάλλει στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Επιπλέον, η σπατάλη τροφίμων σημαίνει ακόμη και σπατάλη φυσικών πόρων (όπως για π.χ. νερό και ενέργεια), οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή τους.
Δείτε παρακάτω μερικούς εύκολους τρόπους για να μειώσετε την κατανάλωση και την ποσότητα τροφίμων που πετάτε στα σκουπίδια σε καθημερινή βάση:
1. Κάντε λίστα για τα ψώνια που χρειάζεστε
Οι περισσότεροι γνωρίζουν πια ότι δεν πρέπει να πηγαίνουν στο σουπερμάρκετ με άδειο στομάχι, γιατί το πιο πιθανό είναι να καταλήξουν με περισσότερα από όσα πραγματικά χρειάζονται. Η καλύτερη λύση είναι να ετοιμάσετε μια λίστα με τα προϊόντα που θα χρειαστείτε για την εβδομάδα, προαποφασίζοντας για το μενού κάθε ημέρας, και να παραμείνετε πιστοί σε όσα αναγράφει η λίστα σας. Δοκιμάστε το και θα διαπιστώσετε ότι θα μειωθεί αυτόματα ο όγκος των απορριμμάτων σας.
2. Παρατηρήστε τι πετάτε στα σκουπίδια
Αρχίστε να παρατηρείτε λίγο πιο προσεχτικά τι καταλήγει στα σκουπίδια σας. Αν για παράδειγμα κάθε εβδομάδα πετάτε μισό λίτρο γάλα, γιατί δεν προλάβατε να το πιείτε, ίσως θα έπρεπε να αγοράζετε μικρότερη συσκευασία.
3. Δωρίστε το φαγητό που σας περισσεύει
Αν δεν έχετε ακολουθήσει τα δύο παραπάνω βήματα, υπάρχει ένας ακόμη τρόπος που μπορείτε να δοκιμάσετε: να δωρίσετε το φαγητό που σας περισσεύει. Υπάρχουν οργανώσεις που ασχολούνται με αυτό και φροντίζουν το φαγητό να πάει στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
4. Προσέξτε τις ημερομηνίες λήξης
Η ημερομηνία λήξης ενός προϊόντος δεν αναφέρεται συνήθως στην ασφάλεια, όσο στην ποιότητά του μετά την πάροδο αυτής. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε, για παράδειγμα, ένα γιαούρτι που έχει χαλάσει, αλλά ανάλογα με τον τύπο του τροφίμου ενδεχομένως να μη σημαίνει ότι μερικές ημέρες μετά είναι και για πέταμα.
5. Αξιοποιήστε τα αποφάγια
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δε θέλουν να τρώνε το ίδιο φαγητό για μερικές ημέρες. Όμως αντί να πετάξετε τα αποφάγια σας, φροντίστε να μάθετε τρόπους να τα αξιοποιείτε καλύτερα, μέσα από νέες συνταγές που θα σας κάνουν πιο δημιουργικούς. Μπορείτε ακόμη να τα βάλετε στην κατάψυξη και να τα φάτε κάποια άλλη φορά.
6. Κάντε κομπόστ
Ακόμη κι αν δε ζείτε σε μονοκατοικία ή στην εξοχή, αλλά σε διαμέρισμα πολυκατοικίας μπορείτε να κάνετε κομποστοποίηση στο μπαλκόνι σας, μέσα στους ειδικούς κάδους.
Ελαττώστε τις συσκευασίες τροφίμων
Οι συσκευασίες των τροφίμων αποτελούν παραπάνω από τα δύο τρίτα των αποβλήτων. Αυτό σημαίνει ότι όλα αυτά τα σκουπίδια καταλήγουν στις χωματερές, κάτι που σημαίνει επίσης περισσότερο μεθάνιο στην ατμόσφαιρα.
Τι μπορείτε να κάνετε εσείς από την πλευρά σας:
1. Κουβαλήστε την κούπα καφέ σας μαζί σας
Μπορεί να μην μπορείτε να λειτουργήσετε χωρίς καφέ το πρωί, αλλά θα ήταν καλύτερο για το περιβάλλον αν δεν παραγγέλνατε 3 φορές τη μέρα καφέ σε πλαστικό ποτήρι. Εναλλακτικά, πάρτε μαζί σας την κούπα σας κι ένα θερμός με καφέ που έχετε ετοιμάσει από το σπίτι.
2. Αγοράστε τα κατάλληλα σκεύη
Όλοι παινεύουν το κέικ σας. Αντί όμως να χρησιμοποιείτε ταψιά μιας χρήσης κάθε φορά, φροντίστε να προμηθευτείτε ειδικά σκεύη για την κουζίνα σας, που μπορείτε να χρησιμοποιείτε ξανά και ξανά.
3. Επιλέξτε τρόφιμα με λίγη συσκευασία
Όταν ψωνίζετε, επιλέξτε τρόφιμα που δεν έχουν πολλή συσκευασία. Για παράδειγμα, μπορείτε να διαλέξτε μόνοι σας τις ντομάτες και να τις βάλετε σε χάρτινη σακούλα, αντί να πάρετε αυτές που βρίσκονται μέσα σε πλαστική συσκευασία. Εναλλακτικά, φροντίστε να αγοράζετε τρόφιμα, προσέχοντας ότι η συσκευασία τους είναι φτιαγμένη από ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά.