Η οικολογική οργάνωση Sea Shepherd ανακοίνωσε σήμερα ότι έσωσε 750 φάλαινες από τους Ιάπωνες φαλαινοθήρες κατά τη φετινή εκστρατεία της στο Νότιο Παγωμένο Ωκεανό, η οποία σημαδεύτηκε για άλλη μια φορά από βίαιες συγκρούσεις.
Έπειτα από 94 ημέρες στη θάλασσα, τα πλοία της οργάνωσης, το Bob Barker και το Steve Irwin, κατέπλευσαν χθες, Σάββατο, στο Ουέλινγκτον και το Χόμπαρτ της Νέας Ζηλανδίας, τερματίζοντας τη δέκατη εκστρατεία της οργάνωσης, η οποία είχε αρχίσει στις 5 Ιανουαρίου.
Τρία σοβαρά επεισόδια έφεραν αντιμέτωπους το στόλο της Sea Shepherd με τους Ιάπωνες φαλαινοθήρες. Η οργάνωση κάνει λόγο για «ενέδρες».
«Παρόλο που οι λαθροθήρες δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τον αριθμό των φαλαινών που σκότωσαν αυτή τη σεζόν, είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν έφθασαν ούτε το ένα τέταρτο της ποσόστωσης που είχαν ορίσει», σχολίασε ο πλοίαρχος του Bob Barker, ο Πέτερ Χάμαρστεντ.
«Εκτιμάμε ότι οι προσπάθειές μας έσωσαν περισσότερες από 750 φάλαινες», πρόσθεσε χωρίς να δικαιολογήσει τον υπολογισμό του.
Η Ιαπωνική Υπηρεσία Αλιευμάτων δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κανένα σχόλιο.
Ήταν η εκστρατεία με τη μεγαλύτερη διάρκεια της Sea Shepherd στο Νότιο Παγωμένο Ωκεανό, όπου η οργάνωση υποστηρίζει ότι έχει σώσει 4.500 φάλαινες κατά τα εννέα πρώτα χρόνια των εκστρατειών της, σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Η εμπορική φαλαινοθηρία απαγορεύεται από το 1994 στο «Καταφύγιο Φαλαινών του Νότιου Παγωμένου Ωκεανού», αλλά η Ιαπωνία επωφελείται από ένα κενό στο κείμενο του διεθνούς μορατόριουμ του 1986 και ισχυρίζεται πως μπορεί να κυνηγάει φάλαινες για επιστημονικούς λόγους.
Ωστόσο το κρέας των φαλαινών καταλήγει στα ράφια των ιαπωνικών καταστημάτων, κάτι που η Ιαπωνία δεν κρύβει επικαλούμενη μια προγονική πολιτιστική παράδοση. Μόνον η Νορβηγία και η Ισλανδία συνεχίζουν τη φαλαινοθηρία για εμπορικούς λόγους παρά το μορατόριουμ.
Η Αυστραλία έχει προσφύγει εναντίον της Ιαπωνίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, του ανώτατου δικαστικού οργάνου του ΟΗΕ, το οποίο πρόκειται να αποφανθεί εντός του έτους.