Ένα ξενοδοχείο 150 δωματίων, μέσα σε μία εβδομάδα δαπανά ενέργεια ίση με αυτή, που δαπανούν 100 τετραμελή νοικοκυριά σε ένα χρόνο! Αυτό είχε αποκαλύψει παλαιότερη έρευνα του οργανισμού «Green Seal». Προκειμένου να περιοριστεί η ενεργειακή σπατάλη στα ξενοδοχεία, η Ε.Ε. ενεργοποίησε το έργο RELACS, με στόχο τη δημιουργία δικτύου μονάδων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης στην Ευρώπη.
Το RELACS, που «τρέχει» στο πλαίσιο του προγράμματος «Έξυπνη ενέργεια-Ιntelligent Energy», προβλέπει τη διενέργεια ενεργειακών ελέγχων σε 110 ευρωπαϊκές τουριστικές μονάδες (10 στην Ελλάδα), καθώς και την εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας ενεργειακών επενδύσεων για 60 μονάδες (πέντε ελληνικές).
Στην πρώτη συνάντηση της συμβουλευτικής επιτροπής του έργου, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν εκπρόσωποι ξενοδόχων του νομού και της Χαλκιδικής, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της περιφερειακής υπηρεσίας του ΕΟΤ, καθώς και εταιρειών ενεργειακών συστημάτων.
Με το έργο αυτό τα ξενοδοχεία χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης όχι απλά εξοικονομούν κεφάλαια, αλλά βελτιώνουν και την εταιρική τους φήμη, κερδίζοντας πελάτες.
Σύμφωνα με παλαιότερη έκδοση του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), η εγκατάσταση, π.χ., ηλιακού θερμικού συστήματος παραγωγής ζεστού νερού για την κάλυψη των αναγκών μιας μονάδας μπορεί να αποδώσει εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και άνω των 90 kg πετρελαίου/τ.μ. ηλιακού συλλέκτη ετησίως. Οι δε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να μειωθούν μέχρι και κατά 250 kg/τ.μ/έτος.
Η εγκατάσταση γεωθερμικών συστημάτων, που έχουν μέσο όρο ζωής τα 25 έτη, μπορεί όχι μόνο να καλύψει τις ανάγκες μιας ξενοδοχειακής μονάδας (π.χ., με ενδοδαπέδια θέρμανση), αλλά και να συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου (για παράδειγμα, θερμαίνοντας πισίνες και νερό για υδρομασάζ, που επιτρέπουν στο ξενοδοχείο να λειτουργεί ως μονάδα spa το χειμώνα).
Σκοπός του συγκεκριμένου έργου είναι ακόμη να επικοινωνήσει το γεγονός ότι δε χρειάζονται υψηλά κονδύλια για να απολαύσουν τα ξενοδοχεία οφέλη, ιδίως τώρα που η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται διαρκώς.
Στο έργο RELACS, που προβλέπει ακόμη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, ανάπτυξη συνεργασιών και έκδοση ενημερωτικού υλικού για τις ΑΠΕ, μετέχουν οι ακόλουθες 10 χώρες: Ιταλία, Σουηδία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουγγαρία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Αυστρία, Βουλγαρία.