Από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ολλανδία βρέθηκε μια μικρή νυχτερίδα, η οποία ταξίδεψε σε απόσταση 595 χιλιομέτρων, πετώντας πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα.

Το μικρό θηλαστικό έγινε, σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρώτη –καταγεγραμμένη στα χρονικά- νυχτερίδα που μετανάστευσε από την Αγγλία στην ηπειρωτική Ευρώπη, , παρά το μικροσκοπικό της μέγεθος που δε ξεπερνά αυτό ενός αντίχειρα.

Η νυχτερίδα του είδους Nathusius’ pipistrelle είχε εντοπιστεί για τελευταία φορά κοντά στο Bristol το 2012, προτού «ανακαλυφθεί εκ νέου» τον περασμένο μήνα στην Ολλανδία.

Είναι η πρώτη γνωστή νυχτερίδας της Μ. Βρετανίας που διέσχισε τη Βόρεια Θάλασσα, κάτι που κάνει τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι και αυτές μεταναστεύουν όπως και τα πουλιά.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Exeter φόρεσαν μια μικρή ταυτότητα-δαχτυλίδι στη μικροσκοπική νυχτερίδα τον Οκτώβριο του 2012, στο πλαίσιο μιας μελέτης για τις μεταναστευτικές συνήθειες των νυχτερίδων.

Η τελευταία γνωστή τοποθεσία που είχε εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν στο Blagdon, ένα μικρό χωριό έξω από το Bristol.

Στις 23 Δεκεμβρίου του 2013, ένας ειδικός της άγριας ζωής την εντόπισε νεκρή μέσα σε ένα υπόστεγο σε ένα αγρόκτημα, το οποίο χρησιμεύει για την αποθήκευση φρούτων, στην περιοχή Pietersbierum στις βόρειες ακτές της Ολλανδίας.

Η ακριβής διαδρομή που ακολούθησε μέχρι να φτάσει εκεί παραμένει άγνωστη, ωστόσο οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το γεγονός να πέρασε από το Kent, προτού διασχίζει το κανάλι της Μάγχης και «τραβήξει» βορειοανατολικά στις γαλλικές και βελγικές ακτές στη Βόρεια Θάλασσα.

Ο Daniel Hargreaves από την οργάνωση Bat Conservation Trust, δήλωσε στη Daily Mail: «Υποθέταμε εδώ και καιρό ότι οι νυχτερίδες μεταναστεύουν από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως ήταν δύσκολο να το αποδείξουμε. Αυτό το εύρημα μας βοηθά να καταλάβουμε το τεράστιο ταξίδι που κάνουν αυτά τα πλάσματα. Γνωρίζαμε ότι μεταναστεύουν σε μεγάλες αποστάσεις στις ηπειρωτικές χώρες, όμως δεν ήμασταν σίγουροι αν ταξιδεύουν και πάνω από τη θάλασσα».