Τέσσερις μήνες από τη ψήφιση του νέου νόμου για την «επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», παρουσιάστηκε σήμερα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και το Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί με το νόμο, καθώς και η δυναμική και οι προοπτικές που διανοίγονται στο μέλλον.
Αναμένεται να γίνουν επενδύσεις ύψους 16,4 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται και οι αναγκαίες επενδύσεις σε δίκτυα και διασυνδέσεις που εκτιμώνται σε επιπλέον 4- 5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, αναμένεται να δημιουργηθούν και 100.000 νέες θέσεις εργασίας από έργα σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Για την άμεση κινητοποίηση επενδύσεων μέσα στην επόμενη διετία, πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες θεσμικές παρεμβάσεις:
-Αυξήθηκαν τα όρια ισχύος των μη οχλουσών ΑΠΕ που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά ή ηλιοθερμικά συστήματα εξαιρούνται, πλέον, από υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής όσα έχουν εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ μικρότερη από 1 MW και από υποχρέωση έκδοσης απόφασης Ε.Π.Ο. όσα έχουν εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ μικρότερη από 0,5 MW.
Δόθηκε προτεραιότητα για μια μεταβατική περίοδο:
– Σε νέους σταθμούς Α.Π.Ε. που εγκαθίστανται σε κτήρια και στέγαστρα.
– Σε έργα ισχύος έως 100kW (κατά κύριο λόγο Φ/Β) που εγκαθίστανται από επαγγελματίες αγρότες σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους.
– Σε έργα ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα.
Ολοκληρώθηκε η έκδοση του Κανονιστικού πλαισίου για τα φωτοβολταϊκά συστήματα, με την έκδοση αποφάσεων για τα ακόλουθα:
– Συμπλήρωση (διεύρυνση) του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις.
– Έγκριση ειδικών όρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή και ηλιακών συστημάτων σε κτίρια και οικόπεδα εντός σχεδίου περιοχών και σε οικισμούς, γήπεδα και κτίρια σε εκτός σχεδίου περιοχές.
– Καθορισμό των κριτηρίων με τα οποία διαβαθμίζεται η αγροτική γη σε ποιότητες και κατατάσσεται σε κατηγορίες παραγωγικότητας.
– Έκδοση Οδηγού υποβολής νέων αιτήσεων που υποβάλλονται από αγρότες για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος έως 100kW.