Την εποχή της βασιλείας των δεινοσαύρων, πριν περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια, οι ταπεινές κατσαρίδες καθάριζαν το έδαφος από την κοπριά, μια πολύ σημαντική λειτουργία την οποία σήμερα επιτελούν οι μύγες και τα σκαθάρια.

Αυτό προκύπτει από έρευνα της Σλοβακικής Ακαδημίας Επιστημών που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Plos One.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Δρ. Peter Vršanský, εξέτασαν μια προϊστορική κατσαρίδα και τα περιττώματα της. Η κατσαρίδα βρέθηκε διατηρημένη σε κεχριμπάρι, στο Λίβανο.

Χρησιμοποιώντας μικροτομογράφο ακτίνων Χ, οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο της κατσαρίδας και των περιττωμάτων της, χωρίς να την αποσπάσουν από το κεχριμπάρι. Όπως διαπίστωσαν, στα περιττώματα και το έντερο της κατσαρίδας υπήρχαν σωματίδια ξύλου με λείες άκρες. Το γεγονός ότι οι άκρες δεν ήταν αιχμηρές σημαίνει πως το ξύλο είχε υποστεί πέψη από άλλο ζώο πριν καταλήξει στην κατσαρίδα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μόνη λογική εξήγηση, δεδομένου ότι έζησαν την ίδια περίοδο, είναι ότι η κατσαρίδα είχε τραφεί με κοπριά δεινοσαύρων.

Αν το έδαφος δεν καθαριστεί από την κοπριά, «ασφυκτιά» και δυσχεραίνεται η ανάπτυξη των φυτών.

Η κατσαρίδα που εξέτασαν οι επιστήμονες ανήκει στην οικογένεια Blattulidae, η οποία πλέον έχει εξαφανιστεί.

Σήμερα, το σημαντικό έργο του καθαρισμού του εδάφους από την κοπριά επιτελούν οι μύγες και τα σκαθάρια, αν και οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως υπάρχουν ακόμα κάποια είδη κατσαρίδας που τρέφονται με περιττώματα ζώων τα οποία εξελίχθηκαν από τους δεινοσαύρους, όπως για παράδειγμα τα πτηνά, οι νυχτερίδες και οι σαύρες γκέκο.

Πηγή: econews.gr