Παρότι στον κόσμο των εντόμων δεν είναι λίγα εκείνα που συχνά παίρνουν μέρος σε ομοφυλοφιλικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα να φλερτάρουν και να ζευγαρώνουν με άλλα του ιδίου φύλου, αυτό δε σημαίνει ότι είναι… ομοφυλόφιλα.
Αντίθετα, αυτό συμβαίνει λόγω του… έντονου πάθους τους κατά την αναπαραγωγική περίοδο.
Σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, τα έντομα στη βιασύνη τους να αναπαραχθούν δεν έχουν χρόνο για να τσεκάρουν το φύλο του εντόμου με το οποίο ερωτοτροπούν και έτσι γίνονται… «κατά λάθος ομοφυλόφιλα».
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν οφέλη για συγκεκριμένα είδη εντόμων από τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, κάτι που τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ίσως εξαπατώνται, πιστεύοντας ότι είναι κάποιο θηλυκό, κι αυτό είτε επειδή μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, ή εξαιτίας των οσμών που συλλαμβάνουν.
Ο Dr Inon Scharf από το τμήμα Ζωολογίας του πανεπιστημίου του Τελ Αβί και ο Dr Oliver Martin από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης ισχυρίζονται ότι το ζευγάρωμα απαιτεί χρόνο και ενέργεια και μπορεί να είναιο επικίνδυνο, κάτι που κάνει τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις λιγότερο ελκυστικές από μια εξελικτική σκοπιά, «κι αυτό γιατί στερείται του αποτελέσματος της αναπαραγωγής».
«Τα έντομα και οι αράχνες ζευγαρώνουν γρήγορα και βρώμικα» ανέφερε ο Dr Scharf στη Daily Mail. «Το κόστος του χρόνου που χρειάζεται για να προσδιοριστεί το φύλο, ή το κόστος του δισταγμού είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος ενός… λάθους».
Ωστόσο, παρά τους κινδύνους, σε ορισμένα είδη το 85% των αρσενικών εμφανίζουν ομοφυλοφιλική συμπεριφορά.
Οι επιστήμονες το αποδίδουν αυτό στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σε «εσφαλμένη ταυτοποίηση, ή καθυστερημένη αναγνώριση του φύλου».
Σε ορισμένες περιπτώσεις τα αρσενικά κουβαλούν επάνω τους τη μυρωδιά των θηλυκών με τα οποία έχουν μόλις ζευγαρώσει, με αποτέλεσμα να στέλνουν «μπερδεμένα μηνύματα σε άλλα αρσενικά». Σε άλλες, τα αρσενικά μοιάζουν τόσο πολύ με τα θηλυκά που δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσουν τι είναι τι μέχρι να… «φτάσουν στο απροχώρητο».
Στα πουλιά και τα θηλαστικά η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά έχει αποδειχτεί ότι είχε «εξελικτικά οφέλη»: παρείχε την ευκαιρία στους νεαρούς ενήλικες να… «κάνουν την πρακτική τους» και να διατηρηθούν οι συμμαχίες μεταξύ των ομάδων.
Οι επιστήμονες θέλησαν να εξηγήσουν την παρόμοια συμπεριφορά που εμφανίζουν τα έντομα, προσπαθώντας να εξακριβώσουν αν τέτοιου είδους σχέσεις χρησιμεύουν για «προετοιμασία των νεαρών μελών», για να ξεφορτωθούν «παλιό σπέρμα», για να αποθαρρύνουν αρπακτικά ή να απομακρύνουν τους ανταγωνιστές τους.
Ωστόσο, μετά από μελέτη 110 ειδών εντόμων και αραχνών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι παραπάνω θεωρίες δεν στοιχειοθετούνταν από τα διαθέσιμα στοιχεία.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Behavioral Ecology and Sociobiology.