Μπορεί να μοιάζει σε όλους μας εντελώς φυσικό, όμως όπως εξηγεί η Maddie Moate από το Earth Unplugged, οι επιστήμονες δε γνωρίζουν ακόμη αν κάθε είδος ζώου χρειάζεται να ρίχνει έναν… υπνάκο.
Αυτό που ξέρουμε για τον ύπνο είναι ότι μάς είναι απαραίτητος και πως χωρίς αυτόν όλα μοιάζουν πολύ πιο δύσκολα.
Για κάτι όμως όπως ο ύπνος, που απασχολεί το ένα τρίτο της ζωής μας, μάλλον δε γνωρίζουμε τελικά και πολλά.
Ο ύπνος έχει έναν πολύ αόριστο ορισμό: «μια κατάσταση ακινησίας, που μπορεί γρήγορα να αντιστραφεί, σε συνδυασμό με μειωμένη ταχύτητα ανταπόκρισης σε ερεθίσματα».
Ακριβώς εξαιτίας των δυσκολιών επεξήγησης του τι ακριβώς είναι ο ύπνος και της έλλειψης μελετών πέρα από τα πτηνά και τα θηλαστικά, οι επιστήμονες είναι λίγο διστακτικοί όταν χρησιμοποιούν τον όρο «ύπνος» για τα ερπετά, τα ψάρια και ιδιαίτερα τα ασπόνδυλα, και προτιμούν τον όρο «ξεκούραση».
Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε μύγες και κάποια είδη σκουληκιών υπάρχουν διαφορές στην έκφραση των γονιδίων μεταξύ της κατάστασης «ύπνου» και «εγρήγορσης» παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται στα θηλαστικά, κάτι που υποδηλώνει ότι όντως κοιμούνται, τουλάχιστον έτσι όπως ορίζουμε εμείς την έννοια του ύπνου.
Είναι όμως πολύ πιο περίπλοκο από αυτό. Σε κάποια ζώα, όπως οι φάλαινες και τα δελφίνια, ο μισός τους εγκέφαλος μπορεί να ξεκουράζεται, ενώ ο υπόλοιπος μισός να παραμένει σε εγρήγορση.
Επομένως, καταλήγει το άρθρο, μάλλον υπάρχουν πολλά που δε γνωρίζουμε ακόμη.