Τεχνητούς τυφώνες δημιουργούν στο εργαστήριο ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι στο πλαίσιο του προγράμματος ASIST (Air-Sea interaction Salt Water tank).
Μια γιγάντια γεννήτρια και μια συσκευή παραγωγής κυμάτων εργάζονται εντατικά για τη δημιουργία τυφώνων σε μια δεξαμενή, με στόχο τη μελέτη του φαινομένου σε ελεγχόμενο περιβάλλον.
Οι επιστήμονες επικεντρώνονται στην εύρεση στοιχείων που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί δυναμώνουν οι τυφώνες και πώς οι άνεμοι αλληλεπιδρούν με την επιφάνεια των ωκεανών.
Οι επιστήμονες μπορούν να συλλέξουν στοιχεία για την ένταση των ανέμων ή τη θερμοκρασία των υδάτων μέσω δορυφόρων και μετεωρολογικών σταθμών, ωστόσο η δεξαμενή του πανεπιστημίου του Μαϊάμι, η οποία είναι εφοδιασμένη με αισθητήρες και λέιζερ, δίνει για πρώτη φορά πρόσβαση σε δεδομένα που δεν μπορούν να αποκτηθούν με άλλο τρόπο κατά τη διάρκεια καταιγίδας στην ανοιχτή θάλασσα.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μελέτη τους για το πώς και τι ισχυροποιεί τους τυφώνες μπορεί να ενσωματωθεί στα επόμενα μοντέλα πρόβλεψης τυφώνων.
Μάλιστα το πανεπιστήμιο του Μαϊάμι ήδη αναπτύσσει έναν νέο προσομοιωτή, μοναδικό παγκοσμίως, ικανό να αναπαράγει κύματα και ανέμους τυφώνα κατηγορίας 5.
Η νέα δεξαμενή θα είναι εξαπλάσια σε πλάτος συγκριτικά με την υφιστάμενη δεξαμενή που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ASIST και εκτιμάται ότι θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην έρευνα για το πώς εξελίσσονται οι τυφώνες, αλλά και πώς μπορούν να προστατευτούν οι άνθρωποι και οι υποδομές.
Πηγή: econews.gr