Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αποτιμά τις επιδόσεις της κυβέρνησης στα θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, ένα χρόνο μετά την εκλογή της, μέσα από μια αξιολόγηση των περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών της. «Η κυβέρνηση της 4ης Οκτώβριου 2009 υποσχέθηκε να τοποθετήσει το περιβάλλον κεντρικά στη πολιτική της ατζέντα, βάζοντας την «πράσινη ανάπτυξη» ως στρατηγική και αναπτυξιακή προτεραιότητα της χώρας και δημιουργώντας το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Τι έχει αλλάξει όμως ουσιαστικά για την προστασία της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα;», αναφέρει χαρακτηριστικά η οργάνωση στην σχετική της ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την αποτίμηση της Ορνιθολογικής, παρά τις όποιες φωτεινές εξαιρέσεις, το γενικότερο αποτέλεσμα κρίνεται «αρνητικό έως μέτριο».
«Παρά τις διάφορες θετικές πρωτοβουλίες, η πρώτη χρονιά χαρακτηρίστηκε από πολλά προβλήματα: καθυστερήσεις, όπως στο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του δικτύου Natura 2000 της Ε.Ε., παλινδρομήσεις, όπως στο θεσμικό πλαίσιο για το κυνήγι, ενδοκυβερνητική διχογνωμία, όπως φάνηκε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις για την εκτροπή του Αχελώου, περιβαλλοντικά ζημιογόνες εξαγγελίες, όπως η εκμετάλλευση του μετώπου του Ελληνικού. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ακόμη να καθορίσει τις προτεραιότητες της και να τις ακολουθήσει με συνέπεια», συμπληρώνει η οργάνωση.
Ενώ, ο Ξενοφών Κάππας, διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, τονίζει «Δεν περιμένουμε σε ένα χρόνο να δούμε να ανατρέπονται παγιωμένες καταστάσεις πενήντα χρόνων. Περιμέναμε, όμως, να δούμε δράση σε θέματα για τα οποία υπήρξαν δεσμεύσεις, και ήταν συγκεκριμένα και απλά. Δυστυχώς, βλέπουμε και πάλι τα περιβαλλοντικά θέματα να περνάνε σε δεύτερη μοίρα στα σχέδια της κυβέρνησης, λόγω του πολιτικού κόστους και με την προώθηση ενός ακόμη κύματος ραγδαίας και άναρχης ανάπτυξης που απλά βαφτίστηκε «πράσινη».
Βρείτε εδώ την αναφορά «365 μετά: «πράσινες» φιλοδοξίες, γκρίζα αποτελέσματα»