Έκκληση να κινηθούν άμεσα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής για το καλό των παιδιών τους, τα οποία υφίστανται τις συνέπειες από την επιδείνωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις καταστροφές, απηύθυναν γονείς από σχεδόν 30 χώρες στους μετέχοντες στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP25) στη Μαδρίτη.
Περισσότερες από 200 οργανώσεις ακτιβιστών για γονείς -από την Ευρώπη ως την Ασία και την Αφρική ως την Αμερική- υπογράφουν «έκκληση» στην οποία υπογραμμίζουν ότι η διάσκεψη που διεξάγεται έως τις 13 Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη αποτελεί ευκαιρία «κρίσιμης σημασίας» για να προωθηθεί ο στόχος περιορισμού της ανόδου των θερμοκρασιών σε χαμηλότερο επίπεδο, αυτό του 1,5 βαθμού Κελσίου.
Ως γονείς λένε πως «αγωνιούν» βλέποντας «να παραδίδεται στα παιδιά τους ένας κατεστραμμένος κόσμος στα πρόθυρα του κλιματικού χάους και της οικολογικής κατάρρευσης».
Βάσει της συμφωνίας του 2015 του Παρισιού για το Κλίμα, οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να διατηρήσουν παγκοσμίως την άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και ιδανικά στον 1,5 βαθμό πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Ωστόσο οι δεσμεύσεις των κρατών για την μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου βάζουν τον κόσμο σε τροχιά για καταστροφική άνοδο της θερμοκρασίας 3-4 βαθμών Κελσίου, επισημαίνουν οι υπογράφοντες.
«Κάθε λεπτό που περνάει πολιτικής αδράνειας η κλιματική κρίση μεγεθύνεται, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές, την υγεία και το μέλλον περισσότερων παιδιών» υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους.
Τα παιδιά είναι υποχρεωμένα να ζήσουν αντιμετωπίζοντας καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, από τροπικές καταιγίδες στην Αφρική και την Ασία έως πλημμύρες και κατολισθήσεις σε τμήματα της Ευρώπης και στη Βραζιλία και πυρκαγιές που επιδεινώνονται από την ξηρασία στην Καλιφόρνια και την Αυστραλία, προσθέτουν.
«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, κατά την οποία κάθε τόνος διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται μας φέρνει πιο κοντά σε επικίνδυνα σημεία καμπής για το κλίμα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διάλυση του ανθρώπινου πολιτισμού ήδη κατά τη διάρκεια της δικής μας ζωής και αυτής των παιδιών μας» προειδοποιούν οι οργανώσεις αυτές ακτιβιστών γονέων.
Οι υπογράφοντες απευθύνουν εξάλλου έκκληση στους διαπραγματευτές των κυβερνήσεων που μετέχουν στη διάσκεψη της Μαδρίτης που είναι γονείς να αναλογιστούν την ευθύνη που φέρουν απέναντι στα δικά τους παιδιά. Κάποιοι από τους «μετέχοντες είναι γονείς που, λόγω των επαγγελματικών τους ιδιοτήτων, μπορούν να γίνουν πραγματικοί ήρωες για όλα τα παιδιά του κόσμου» καταλήγουν στην έκκλησή τους.
Ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα και το 6χρονο παιδί του
Πολιτικοί, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και άλλοι μετέχοντες στη διάσκεψη τονίζουν τακτικά την ανάγκη να διασφαλιστεί το μέλλον των παιδιών από τις βλαβερές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και να προστατευτεί ο πλανήτης για τις μελλοντικές γενιές.
Τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα Κάρλος Αλβαράδο μίλησε σε εκδήλωση, η οποία έγινε για τους ηγέτες ιδιαίτερα ευάλωτων στις κλιματικές αλλαγές χωρών, για το δικό του εξάχρονο παιδί και το ηθικό καθήκον που έχουν να σημειωθεί πρόοδος στην Μαδρίτη.
«Αν δεν φανούμε αρκετά θαρραλέοι κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων για να δράσουμε, δεν θα αποτύχουμε μόνον -για μένα, για το παιδί μου- αλλά όλοι μας θα απογοητεύσουμε την ανθρωπότητα, τις γενιές πριν από εμάς και τις επερχόμενες» σημείωσε.
Οι μετέχοντες αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την άφιξη της Σουηδέζας έφηβης ακτιβίστριας για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία τον Αύγουστο του 2018 άρχισε να λείπει τις Παρασκευές από το σχολείο για να διαδηλώσει με αίτημα την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έξω από το κοινοβούλιο της χώρας της, εμπνέοντας ένα παγκόσμιο κίνημα. Η Τούνμπεργκ έφτασε στην Πορτογαλία την Τρίτη, αφού διέσχισε τον Ατλαντικό με ιστιοφόρο έπειτα από αλλαγή του τόπου άφιξης στο ταξίδι της από την Χιλή, για να μετάσχει στη διάσκεψη της Μαδρίτης.
Το σημαντικό είναι αν το κύμα αυτό αιτημάτων από παιδιά και νέους προς τους πολιτικούς «να ακούσουν την επιστήμη» θα έχει ως αποτέλεσμα τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να σταματήσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου ξεπερνώντας τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.
Ο Χεσούς Γκαρθία, ο απεσταλμένος της ισπανικής οργάνωσης γονέων αφύπνισης στα σχολεία «Μητέρες για το Κλίμα», δήλωσε ότι θα είναι υποκρισία αν οι πολιτικοί μιλούν για τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους στις συνομιλίες του ΟΗΕ και μετά δεν καταφέρουν να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να τα προστατεύσουν.
«Δεν μπορούμε να παίζουμε με το μέλλον των παιδιών μας» σημείωσε ο Γκαρθία, πατέρας δύο παιδιών, σε δηλώσεις που έκανε στο Reuters.
Την Παρασκευή το βράδυ νέοι και οικογένειες σκοπεύουν να συγκεντρωθούν για να κάνουν πορεία για το κλίμα στην Μαδρίτη με στόχο να εντείνουν τις πιέσεις στους ηγέτες που μετέχουν στη διάσκεψη. «Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή και υπάρχει ανάγκη αυτοί που χαράσσουν πολιτική -ιδιαίτερα οι γονείς μεταξύ αυτών- να ενεργήσουν για λογαριασμό των παιδιών μας» όπως δήλωσε η Φρίντα Μπέρι Έκλουντ, μητέρα δύο παιδιών και μέλος της οργάνωσης Föräldravrålet (Κραυγή Γονέων).