Είναι γνωστό ότι ο σύγχρονος άνθρωπος προέκυψε πριν από 200.000 χρόνια κάπου στην Αφρική, μόνο που μέχρι τώρα ήταν μυστήριο το πού.
Μια νέα μελέτη ισχυρίζεται λοιπόν ότι εντόπισε το σημείο-κλειδί για την εποχή του ανθρώπου, τα πατρώα εδάφη των σημερινών ανθρώπων.
Στα νότια του ποταμού Ζαμβέζη, στη σημερινή Μποτσουάνα, τοποθετείται η κοιτίδα του ανθρώπου, στα νοτιότερα της ηπείρου δηλαδή και όχι στο Κέρας της Αφρικής, όπου υπέθεταν οι επιστήμονες ότι ξεκίνησε ο άνθρωπος, σύμφωνα με τα ευρήματα.
«Όπως υποδεικνύουν τα σημερινά δεδομένα, και τα δεδομένα είναι πολύ λεπτομερή, όλα δείχνουν ότι η νοτιότερη Αφρική είναι η πατρίδα των ανθρώπων που ζουν σήμερα», λέει η επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια Vannessa Hayes.
Το μιτοχονδριακό DNA εξέτασαν οι αυστραλοί ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση «Nature» και τοποθέτησαν τον σύγχρονο άνθρωπο στην υποσαχάρια Αφρική (Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Αγκόλα, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε και Νότια Αφρική).
Σε κατοπινή ανάλυση, κατάφεραν να δείξουν ακριβώς το πού, σε μια περιοχή νότια του ποταμού Ζαμβέζη, κοντά στην αρχαία λίμνη Makgadikgadi, που είναι σήμερα καλυμμένη από έρημο και αλάτι. Τότε βέβαια ήταν μια τεράστια λίμνη, όπου ζούσε ο πρώτος άνθρωπος και κάπου 130.000-110.000 χρόνια πριν άρχισε να μεταναστεύει εξαιτίας κλιματικών αλλαγών.
Άλλοι πάλι επιστήμονες θέτουν εν αμφιβόλω τα εξαγόμενα της μελέτης, λέγοντας πως η έρευνα κατάφερε απλώς να ταυτοποιήσει ένα πολύ μικρό κομμάτι του ανθρώπινου γονιδιώματος…