Την ώρα που δεν είναι ακριβώς σπάνιο στο βασίλειο των ζώων οι πιο αδύναμοι να παριστάνουν τους δυνατούς για να μην κατασπαραχθούν, αμφίβιο που να περνιέται για φίδι είναι ανήκουστο!
Καλωσορίσατε λοιπόν στον κόσμο του κονγκολέζικου γιγάντιου βατράχου, τον οποίο μας περιγράφουν αναλυτικά η δρ Eli Greenbaum και η ομάδα της από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο περιοδικό «Journal of Natural History», έπειτα από παρατήρησή του για μια ολόκληρη δεκαετία.
Τα χρώματα του βατράχου μοιάζουν επικινδύνως πολύ με τα αντίστοιχα της οχιάς που ζει στην υποσαχάρια Αφρική (Gaboon viper), ειδικά αυτές οι καφέ κηλίδες και η ρίγα κατά μήκος του σώματος.
Δεν είναι όμως μόνο το χρώμα, αλλά και το ασυνήθιστα μαλακό για αμφίβιο δέρμα του βατράχου, ώστε να μοιάζει με τις φολίδες του ερπετού. Ακόμα και τον χαρακτηριστικό ήχο του φιδιού πριν επιτεθεί μιμείται, όπως μας λέει ο ερπετολόγος δρ Chifundera Kusamba.
«Πειστήκαμε πως αυτό είναι ένα παράδειγμα μίμησης, όπου ένα ακίνδυνο είδος αποφεύγει τους θηρευτές του παριστάνοντας πως είναι ένα επικίνδυνο ή τοξικό πλάσμα», λέει χαρακτηριστικά η Greenbaum.
Η μελέτη είναι μάλιστα πολύ σημαντική, καθώς πρόκειται για έναν βάτραχο που κάνει σπανίως την εμφάνισή του στα τροπικά δάση της Κεντρικής Αφρικής.
Και βέβαια η επιλογή της συγκεκριμένης οχιάς δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς οι κυνόδοντες των 5 εκατοστών της παραμένουν οι μεγαλύτεροι στον κόσμο των ερπετών…