Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι- ανάμεσά τους ένα μωρό τριών μηνών…- έχουν χάσει τη ζωή τους στη δυτική Ουγγαρία λόγω διαρροής τοξικών λυμάτων από δεξαμενή εργοστασίου αλουμινίου. Η κόκκινη λάσπη κάλυψε τα πάντα όταν το φράγμα του εργοστασίου παρουσίασε διαρροή σε τουλάχιστον δύο σημεία, ενώ ένα χωριό εκκενώθηκε και παιδιά απομακρύνθηκαν από σχολείο.

Από την τεράστια καταστροφή τουλάχιστον δύο άνθρωποι αγνοούνται ενώ τουλάχιστον 120 έχουν τραυματιστεί. Οκτώ από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Τρεις επαρχίες- Βέτσπρεμ, Γκιορ-Μοσόν-Σόπρον και Βα- τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ εκτιμάται πως από το εργοστάσιο διέρρευσαν τουλάχιστον 600.000 με 700.000 κυβικά μέτρα λάσπης.

Το δυστύχημα συνέβη στο εργοστάσιο αλουμινίου του Αζκα, σε απόσταση 165 χιλιομέτρων δυτικά της Βουδαπέστης και προκάλεσε, εκτός από την απώλεια ανθρώπινων ζωών, μία μεγάλη οικολογική καταστροφή ενώ απειλεί την πανίδα και τη χλωρίδα μιας έκτασης 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η κόκκινη λάσπη είναι ένα τοξικό κατάλοιπο που προέρχεται από την παραγωγή του αλουμινίου, και αποτελείται από εξαιρετικά διαβρωτικές ουσίες, όπως ο μόλυβδος. Η παραγωγή ενός τόνου αλουμινίου προκαλεί την παραγωγή τριών τόνων κόκκινης τοξικής λάσπης.

Η αστυνομία έχει αρχίσει έρευνες για τα αίτια της διαρροής.

Δείτε φωτογραφίες