Ένα νέο είδος κινεζικής γιγαντιαίας σαλαμάνδρας, όπως λέμε κοινά το είδος Andrias davidianus, είναι και επισήμως το μεγαλύτερο αμφίβιο του πλανήτη μας.
Ομάδα επιστημόνων επιβεβαίωσε πρόσφατα δύο νέα είδη κινεζικής γιγαντιαίας σαλαμάνδρας και το ένα εξ αυτών στέφθηκε βασιλιάς του κόσμου των αμφιβίων.
Μέχρι τώρα η επιστήμη πίστευε πως η κινεζική γιγαντιαία σαλαμάνδρα ήταν ένα είδος, αν και μια νέα μελέτη της Ζωολογικής Εταιρίας του Λονδίνου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.
Τρία είναι τελικά τα είδη της Andrias davidianus, τελείως διακριτά μεταξύ τους, καθώς έχουν αρκετές γενετικές διαφορές σύμφωνα με τη γεωγραφική περιοχή όπου ενδημούν. Η Andrias davidianus είναι πλέον ένα εξ αυτών, με το δεύτερο να αποκαλείται Andrias sligoi (γιγαντιαία σαλαμάνδρα Νότιας Κίνας) και το τρίτο να μην έχει ακόμα επίσημη επιστημονική ονομασία, αποκαλώντας τη απλώς σαλαμάνδρα του Κίτρινου Βουνού (Ανατολική Κίνα).
«Μεγαλοβάτραχο» την έλεγαν στη δεκαετία του 1920, όταν μια τέτοια παράξενη σαλαμάνδρα κατέφτασε από τη μακρινή Κίνα στον Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου. Η επιστήμη έπρεπε να περιμένει ως τη δεκαετία του 1990 και τις πρώτες γενετικές μελέτες ώστε να αποκτήσει τη δική της κατηγορία.
Η μελέτη πήρε DNA από 17 ιστορικά δείγματα της συγκεκριμένης σαλαμάνδρας από τις αρχές του 20ού αιώνα και τα συνέκρινε με τα σημερινά είδη, καταλήγοντας σε σημαντικές γενετικές διαφορές.
Στη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Ecology and Evolution», ο καθηγητής Samuel Turvey και η ομάδα του αποκάλυψαν πως τα τρία είδη ξεπήδησαν από κοινό πρόγονο πριν από 3,1-2,4 εκατ. χρόνια και μας λένε πως το είδος είναι τελείως διαφορετικό από την ιαπωνική γιγαντιαία σαλαμάνδρα, με την οποία συγχέεται συχνά.
Η μεγαλύτερη κινεζική γιγαντιαία σαλαμάνδρα που έχει καταγραφεί ποτέ έφτανε στα 1,8 μέτρα…