Την ώρα που οι επιστήμονες προειδοποιούν ήδη από το 2016 πως τα τσιτάχ εξαφανίζονται από τον πλανήτη, καθώς ο άνθρωπος περιορίζει τους βιοτόπους τους και τα κυνηγά λυσσασμένα, φαίνεται πως τα δεινά που τους επιφέρουμε δεν εξαντλούνται εδώ.
Ο οργανισμός Cheetah Conservation Fund (CCF) μας λέει τώρα για μια νέα μόδα που μαστίζει περαιτέρω τη ζωή τους: τη λαθραία διακίνησή τους από τη Σομαλιλάνδη, το ανεξάρτητο κρατίδιο της Σομαλίας, με κατεύθυνση την Αραβική Χερσόνησο. Εκεί δηλαδή που μετατρέπονται σε κατοικίδια για ζάπλουτους ιδιοκτήτες.
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο, στον πλανήτη υπάρχουν σήμερα λιγότερα από 7.500 άγρια τσιτάχ, την ίδια ώρα που ο αιχμάλωτος πληθυσμός τους στις χώρες του Αραβικού Κόλπου σκαρφαλώνει στα 1.000. Όλα τους αποτελούν μάλιστα αντικείμενο παράνομης αγοραπωλησίας.
Η ιδρύτρια του CCF, βιολόγος Laurie Marker, δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN: «Αν κάνεις τις πράξεις, τα μαθηματικά δείχνουν πως είναι ζήτημα δύο ετών να μην έχουμε πια τσιτάχ».
Τα τσιτάχ, οι απειλούμενοι με εξαφάνιση γατόπαρδοι της Αφρικής, καταλήγουν στα μέγαρα των αραβικών χωρών, όπου επιδεικνύονται ως status symbols σε αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα. Ένα τσιτάχ πιάνει εξάλλου πάνω από 10.000 δολάρια στη μαύρη αγορά, είναι λοιπόν κι αυτό σύμβολο πλούτου.
Πολλά από αυτά πεθαίνουν βέβαια κατά τη μεταφορά της από τη Σομαλιλάνδη, ενώ άλλα δεν βγάζουν καν τον πρώτο χρόνο σε κατάσταση αιχμαλωσίας, όπως αποκαλύπτουν ειδικοί στο CNN. Η Marker επιμένει: «Αυτοί οι άνθρωποι που κρατάνε τα τσιτάχ ως κατοικίδια, αυτοί προκαλούν την εξαφάνιση του είδους».
Η υπουργός Περιβάλλοντος της Σομαλιλάνδης, Shukri Haji Ismail Bandare, δήλωσε στο CNN: «Πρέπει να σταματήσουμε τη ζήτησή τους από τις αραβικές χώρες». Ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αρνήθηκε ωστόσο πως υπάρχουν τσιτάχ σε σπίτια ιδιωτών στα εμιράτα!
Παρά τις φωτογραφίες που ανεβαίνουν σωρηδόν στα social media…