Την περιβαλλοντολογική «νοσηλεία» του όρους Αιγάλεω προωθεί ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας και Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), προκειμένου το βουνό να αναδασωθεί σε ευρεία κλίμακα και να αντιμετωπιστούν δραστικά τα προβλήματα διάβρωσης των εδαφών του.

«Το σχέδιο πράσινης ανάπτυξης περιλαμβάνει το σύστημα: “Φωτοβολταϊκό Πάρκο – Λιμνοδεξαμενή – Αξιοποίηση νερού Ψυττάλειας”. Αν δεν υπάρξει χρήση μεγάλων ποσοτήτων του επεξεργασμένου νερού της Ψυττάλειας για την άρδευση του Ορους Αιγάλεω, ελάχιστες πιθανότητες υπάρχουν να πετύχουν οι προσπάθειες αναδάσωσής του» εξηγεί ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρ. Γουρδομιχάλης και προσθέτει: «Το περιβάλλον του βουνού, λόγω της έντονης διάβρωσης, των ξηροθερμικών συνθηκών και του ασβεστολιθικού υποβάθρου, δημιουργεί ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες επιβίωσης των νεαρών φυτών. Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη σημασία του Ορους Αιγάλεω για την υποβαθμισμένη περιοχή της Δυτικής Αττικής και τα ευεργετικά αποτελέσματα μιας εκτεταμένης αναδάσωσης, απευθυνόμαστε στην ΕΥΔΑΠ για να αξιοποιηθεί το νερό της Ψυττάλειας».

Από την πλευρά της η ΕΥΔΑΠ είναι σύμφωνη με το σχέδιο σωτηρίας που προτείνει ο ΠΕΣΥΔΑΠ. Συγκεκριμένα, πρότεινε στην ΕΥΔΑΠ να χρηματοδοτήσει μέρος των δαπανών δημιουργίας λιμνοδεξαμενής σε υψόμετρο 300 μέτρων στο Ορος Αιγάλεω. Το κόστος των χωματουργικών εργασιών θα το αναλάβει ο ΠΕΣΥΔΑΠ, ενώ η ΕΥΔΑΠ θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την προμήθεια των στεγανωτικών μεμβρανών.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ,Θεμιστοκλής Λέκκας, τόνισε, «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η επαναφορά μέρους του επεξεργασμένου νερού από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) της Ψυττάλειας, αλλά και η δυνατότητα απορρόφησής του. Η λιμνοδεξαμενή θα συμβάλει με τον τρόπο αυτόν στο πρασίνισμα του Ορους Αιγάλεω, ώστε να υπάρξει καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της Δ. Αττικής».Η ΕΥΔΑΠ θα εξασφαλίσει την κατανάλωση του νερού της Ψυττάλειας με τρεις υποθαλάσσιους αγωγούς που θα οδηγούν στο Ελληνικό, στο Ορος Αιγάλεω και στα Αμπελάκια Σαλαμίνας. Το έργο της λιμνοδεξαμενής σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθεί από το σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για το περιβάλλον και την ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδότηση της λιμνοδεξαμενής με το νερό της Ψυττάλειας θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό πάρκο 1MW που προγραμματίζει ο ΠΕΣΥΔΑΠ στον αποκατεστημένο χώρο του ΧΑΔΑ Σχιστού.