Σχέδιο δράσης προκειμένου να ξεκινήσουν από νωρίς ψεκασμοί μικρής κλίμακας από εδάφους για τον περιορισμό των κουνουπιών εξετάζουν οι δήμοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς, όπως αναφέρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔΚΜ), λόγω βροχοπτώσεων και υψηλών θερμοκρασιών τα κουνούπια έχουν κάνει ήδη αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή.
Συγκεκριμένα εξετάζονται οι νομικές και οικονομικές δυνατότητες ώστε να αρχίσουν τέτοιοι ψεκασμοί. «Με δεδομένη την παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια αλλά και της ελονοσίας στην περιοχή του Ευρώτα Λακωνίας, θεωρούμε αναγκαίο να επέμβουμε» σχολιάζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο γεωπόνος και σύμβουλος της ΠΕΔ, Λάζαρος Παρσκευαϊδης. Παράλληλα, με αφορμή την ανάληψη, για πρώτη φορά φέτος, της ευθύνης της καταπολέμησης των κουνουπιών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το σύνολο της επικράτειάς της, εκτιμά ότι «καθώς υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης του όλου εγχειρήματος από τον ενιαίο φορέα που θα αντιμετωπίσει το ζήτημα, δηλαδή την Περιφέρεια, οι δήμοι θα θέσουν σε εφαρμογή την εκτέλεση μικρών έργων ώστε να προληφθεί η αύξηση των πληθυσμών των κουνουπιών».
Προετοιμασία από την Περιφέρεια
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Γιουφτσίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, επισημαίνει ότι δεν αναμένονται καθυστερήσεις διότι φέτος το πρόβλημα με τα κουνούπια θα αντιμετωπιστεί σε ενιαία βάση στην Περιφέρεια και όχι ανά περιφερειακή ενότητα.
Επιπλέον οι διαδικασίες των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμάστηκαν άρτια και οι πρώτοι ψεκασμοί θα γίνουν εστιασμένα, σε συγκεκριμένες περιοχές που θα αξιολογηθούν με βάση τα δεδομένα για την παρουσία των κουνουπιών από τις 60 παγίδες του ΚΕΕΛΠΝΟ και τις παγίδες που θα εγκαταστήσουν οι ανάδοχοι των έργων.
«Εκτιμούμε ότι εντός του Μαΐου θα έχουμε ξεκινήσει τους ψεκασμούς» τονίζει και προσθέτει ότι η Περιφέρεια κινείται εντός των σχετικών προθεσμιών.
Σε κάθε περίπτωση αναφέρει ότι παρόλο που η Περιφέρεια αναλαμβάνει το κομμάτι των ψεκασμών στο υπαίθριο περιβάλλον και τους ορυζώνες αλλά και την περιαστική ζώνη, δεν πρόκειται να αφήσει εκτεθειμένους τους δήμους με βεβαρυμένο παρελθόν.
Σε κάθε περίπτωση σχολιάζει ότι οι δήμοι μπορούν να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση των κουνουπιών στα αστικά τους περιβάλλοντα.
Ειδικότερα, σε επίπεδο Περιφέρειας, τρεις διαγωνισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη για τους ψεκασμούς αλλά και για την προμήθεια των σκευασμάτων. Παράλληλα προωθείται η συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής της Περιφέρειας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΠΕΔ αλλά και η επίσκεψη του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Υγείας ώστε να ζητηθεί επιπλέον χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής.
Επιβαρυντικός για τον ιό του δυτικού Νείλου ο ήπιος χειμώνας, θετικό στοιχείο η υγρή άνοιξη
Σε ό,τι αφορά πάντως τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο Σπύρος Μουρελάτος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Οικοανάπτυξη», η οποία συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στα προγράμματα καταπολέμησης εντόμων, σχολιάζει ότι δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με βάση τα υπάρχοντα κλιματολογικά δεδομένα, αν τελικά οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εξάπλωσή του.
«Ο ήπιος χειμώνας, που είχαμε φέτος, είναι ένας παράγοντας επιβαρυντικός για το ενδεχόμενο να ευδοκιμήσει ο ιός του Δυτικού Νείλου καθώς ευνοεί τη βιωσιμότητα κάποιων ειδών κουνουπιών, όπως αυτά που μεταδίδουν τον ιό. Ωστόσο είναι θετικό ότι διανύουμε μια υγρή άνοιξη καθώς η ξηρή άνοιξη είναι εκείνη που θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας, διότι οι αντίστοιχες καιρικές συνθήκες ευνοούν την παρουσία κουνουπιών σε μεγάλους πληθυσμούς πουλιών και αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης του ιού. Σε κάθε περίπτωση ο κρίσιμος παράγοντας για τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι το θερμό και υγρό καλοκαίρι, για το οποίο, όμως, δεν μπορεί να υπάρχει από τώρα σχετική πρόβλεψη» προσθέτει.