Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πλήρη απαγόρευση στην ΕΕ των καλλυντικών που δοκιμάζονται σε ζώα.
«Σήμερα λήγει η τελευταία προθεσμία για τη σταδιακή κατάργηση των δοκιμών σε ζώα για τα καλλυντικά στην Ευρώπη», τονίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας παράλληλα τη δέσμευσή της να υποστηρίξει περαιτέρω την έρευνα και την καινοτομία στον τομέα αυτό.
Ο ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα υγείας και πολιτικής καταναλωτών, Τόνιο Μποργκ δήλωσε: «Η σημερινή έναρξη ισχύος της πλήρους απαγόρευσης διάθεσης στην αγορά είναι ένα σημαντικό δείγμα της σημασίας που αποδίδει η Επιτροπή στην καλή μεταχείριση των ζώων. Η Επιτροπή δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει την ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων και συνεργασίας με τρίτες χώρες ώστε να ακολουθήσουν την ευρωπαϊκή προσέγγιση. Πρόκειται για σημαντική ευκαιρία για την Ευρώπη να αποτελέσει το παράδειγμα υπεύθυνης καινοτομίας στον τομέα των καλλυντικών χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των καταναλωτών».
Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η πλήρης αντικατάσταση των δοκιμών σε ζώα από εναλλακτικές μεθόδους δεν είναι ακόμα δυνατή και ως εκ τούτου πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα στον τομέα αυτό.
Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι έχει χορηγήσει περίπου 238 εκατ. ευρώ από το 2007 έως το 2011 για την εν λόγω έρευνα. Η βιομηχανία καλλυντικών έχει συμβάλει επίσης, για παράδειγμα μέσω συγχρηματοδότησης της ερευνητικής πρωτοβουλίας SEURAΤ, με 25 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι οι δοκιμές σε ζώα στην ΕΕ απαγορεύονται ήδη από το 2004 για τα καλλυντικά και από το 2009 για τα συστατικά των καλλυντικών. Από τον Μάρτιο του 2009 απαγορεύεται επίσης η διάθεση στην αγορά της ΕΕ, καλλυντικών που περιέχουν συστατικά τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Για τις πιο πολύπλοκες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία η προθεσμία για την απαγόρευση της διάθεσης στην αγορά είχε παραταθεί έως τις 11 Μαρτίου 2013.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία καλλυντικών παγκοσμίως, η Επιτροπή τονίζει ότι η ΕΕ αναζητεί εμπορικούς εταίρους, με σκοπό την εξήγηση και την προώθηση του ευρωπαϊκού μοντέλου και την προσπάθεια για τη διεθνή αποδοχή των εναλλακτικών μεθόδων.