Το ρυθμό περιστροφής μιας τεράστιας μαύρης τρύπας κατάφεραν να μετρήσουν για πρώτη φορά οι επιστήμονες. Βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία NGC 1365, έχει μάδα 2 εκατ. φορές μεγαλύτερη του Ήλιου και για τη μέτρηση χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τα διαστημικά τηλεσκόπια XMM-Newton και Nustar.
Η μαύρη τρύπα κινείται με απίστευτη ταχύτητά που φθάνει σχεδόν αυτήν του φωτός, δηλαδή φτάνει στο μέγιστο δυνατό όριο ταχύτητας στο σύμπαν, σύμφωνα με τη γενική θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Οι μετρήσεις έδειξαν ότι περιστρέφεται με την ασύλληπτη ταχύτητα των 670 εκατ. μιλίων την ώρα (1,08 δισ. χιλιομέτρων την ώρα). Επιπλέον, έχει διάμετρο πάνω από 3 εκατ. χιλιόμετρα, που ισοδυναμεί με σχεδόν 8 φορές την απόσταση Γης-Σελήνης!
Οι μαύρες τρύπες είναι τρομερά δύσκολο να μελετηθούν, καθώς δεν αφήνουν το φως να δραπετεύσει από αυτές. Ταυτόχρονα στρεβλώνουν το χωρο-χρόνο γύρω από αυτές, καθώς συνεχώς απορροφούν διάφορα υλικά (ακόμα και ολόκληρα άστρα) από τον περιβάλλοντα χώρο τους, αυξάνοντας σε μάζα.
Παράλληλα, εκπέμπουν ακτίνες-Χ από το δίσκο ύλης που έχουν προσελκύσει γύρω από αυτές χάρη στην τρομερή βαρύτητά τους. Είναι αυτή η ακτινοβολία που επέτρεψε τη διενέργεια των μετρήσεων για τον ρυθμό περιστροφής της μαύρης τρύπας.
Όσον αφορά τη μαύρη τρύπα του δικού μας γαλαξία, όπως είπε ο επικεφαλής της μελέτης, Γκουίντο Ρισαλίτι, είναι δύσκολο να γίνει ανάλογος υπολογισμός, επειδή αυτή είναι πολύ λιγότερο ενεργή και δεν παρατηρείται σχεδόν καμία ακτινοβολία να εκπέμπεται από την περίμετρό της.