Την άμεση κινητοποίηση όλων των αρμοδίων φορέων για την παροχή καθαρού πόσιμου νερού στο δήμο Μεσσαπίων Ευβοίας, ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.
Η κα. Μπιρμπίλη επισκέφτηκε σήμερα το Λύκειο του δήμου και παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μέτρων για τη διαχείριση της περιβαλλοντικής κρίσης στην περιοχή.
Στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Διαχείρισης της Περιβαλλοντικής Κρίσης, η υπουργός ανακοίνωσε την υδροδότηση της περιοχής Μεσσαπίων με καθαρό πόσιμο νερό, με ευθύνη του δήμου. «Ο δήμος οφείλει να παρέχει άμεσα με υδροφόρες πόσιμο νερό στους κατοίκους», τόνισε η κ. Μπιρμπίλη.
Στη δεύτερη φάση του προγράμματος, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δυο μήνες, η ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει στην αποτύπωση του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης και στην εξέταση των δυνατοτήτων σύνδεσής του με καθαρές πηγές από την Εταιρεία Υδάτων.
Διεθνής συνάντηση εμπειρογνωμόνων, που θα πραγματοποιηθεί Οκτώβριο με Νοέμβριο, θα συμβάλει στην αποσαφήνιση της μέτρησης του εξασθενούς χρωμίου. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της επανεξέτασης του κανονισμού για το πόσιμο νερό, με πλήρη αξιοποίηση των σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων, που προωθεί το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ως προς το τρίτο σκέλος του προγράμματος, η κα. Μπιρμπίλη γνωστοποίησε ότι έχουν προβλεφθεί 800.000 ευρώ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την άμεση απομάκρυνση επικίνδυνων και μη βιομηχανικών αποβλήτων και την ασφαλή μεταφορά τους σε ειδικούς χώρους εργασίας. Τα απόβλητα θα σταλούν στο εξωτερικό, μέσω αδειοδοτημένων εταιριών, καθώς δεν υπάρχουν κατάλληλες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα.
Η υπουργός αναφέρθηκε λεπτομερώς σε μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς, που έχει υποστεί η περιοχή, τονίζοντας ότι «όλες οι βιομηχανίες όλης της χώρας πρέπει να προσαρμοστούν στα όρια της διεθνούς νομοθεσίας».
Παρουσίασε σαφές πρόγραμμα το οποίο έχει υποβάλει το υπουργείο αναφορικά με τη συμμόρφωση της ΛΑΡΚΟ, σε βάθος τριετίας, προκειμένου να αποτραπεί άμεσα η περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος. «Θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν και θα είμαστε ο επισπεύδων φορέας για να διασφαλίσουμε σε όλους καθαρό νερό και καθαρό περιβάλλον», είπε η Τ. Μπιρμπίλη.
Ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, Ανδρέας Ανδρεαδάκης, μιλώντας για το νερό άρδευσης, επισήμανε «ότι πρέπει να βρεθεί μεσοπρόθεσμα μια λύση, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να είναι και το νερό, που ποτίζουμε, καθαρό. Αν αυτό προϋποθέτει αυστηρότερους ελέγχους, πρέπει να γίνουν».
Από την πλευρά της, η Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κατερίνα Διαμαντοπούλου, έκανε γνωστό ότι έχει συνταχθεί επιτροπή αξιολόγησης περιβαλλοντικών ζημιών για να αντιμετωπιστούν και τυχόν μελλοντικά προβλήματα, ενώ επιβεβαίωσε ότι έχει παρακρατηθεί σημαντικό ποσό από το ΕΣΠΑ για την απομάκρυνση των αποβλήτων.
Ο βουλευτής Συμεών Κεδίκογλου δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση, έτσι ώστε να δοθεί μια οριστική λύση».
Η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη, μιλώντας στους κατοίκους της περιοχής, τόνισε ότι «αυτός ο τόπος μπορεί να υπάρξει μέσα από την ανάπτυξη και τη βιομηχανία. Εμείς θα συνεχίσουμε την έρευνα, για να αποδοθούν ευθύνες και να εφαρμοστεί ο νόμος. Όλοι μαζί πρέπει να περιφρουρήσουμε αυτό το ολοκληρωμένο πρόγραμμα».
Εκπροσωπώντας την ΕΥΔΑΠ, ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας και Εγκαταστάσεων, Στέφανος Γεωργιάδης, υπογράμμισε πως πρέπει να ξεκαθαρίσει η εικόνα των ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού μέσα από διαπιστευμένα εργαστήρια και να ξεκινήσει η χαρτογράφηση των υφιστάμενων επενδύσεων. «Χρειάζεται νερό από αλλού, είτε από την Υλίκη, είτε από τη Δίρφυ», είπε.