Να επεκτείνουν την ισχύ του Πρωτοκόλλου του Κιότο για το περιβάλλον έως το 2020 αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών που συμμετείχαν στο συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή στη Ντόχα του Κατάρ.
Η συμφωνία που έγινε από σχεδόν 200 έθνη κρατά ζωντανό το πρωτόκολλο ως το μόνο νομικά δεσμευτικό σχέδιο για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ωστόσο, καλύπτει μόνο τα αναπτυγμένα κράτη των οποίων οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως είναι λιγότερες από 15%.
Οι ΗΠΑ – ένας από τους κυριότερους ρυπαντές- δεν έχει ποτέ επικυρώσει το πρωτόκολλο από το 1997.
Η συμφωνία επρόκειτο να εκπνεύσει αργότερα αυτό το χρόνο.
Το συνέδριο -που διήρκεσε 12 μέρες- στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, κράτησε για επιπλέον ένα 24ωρο τουλάχιστον εξαιτίας των διαφωνιών σχετικά με το εάν κάποιες πλούσιες χώρες έπρεπε να υποχωρήσουν απέναντι σε πιο φτωχές για τις απώλειες λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Η συμφωνία τελικά επιτεύχθηκε σήμερα αφού οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, η Αυστραλία και άλλες εκβιομηχανισμένες χώρες υπέγραψαν για τη δεσμευτική μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Πάντως η συμφωνία εξαιρεί κάποιους από τους μεγαλύτερους ρυπαντές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ινδίας.