Χιλιάδες νέοι σε όλη τη Βρετανία αναμενόταν να απόσχουν σήμερα Παρασκευή από τα μαθήματά τους και να πάρουν μέρος σε πορείες υπό το γενικό σύνθημα YouthStrike4Climate για να απαιτήσουν την προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα να καταγγείλουν την «έλλειψη δράσης από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», γνωστοποίησε ένα δίκτυο μαθητικών οργανώσεων.
«Αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αγωνιστούμε για το μέλλον μας» και «δεν θα μας σταματήσει η ηλικία μας», τόνισε το Δίκτυο Μαθητών και Φοιτητών του Ηνωμένου Βασιλείου για το Κλίμα (UK Student Climate Network, UKSCN) σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ανάμεσα στα αιτήματα της οργάνωσης, τα μέλη της οποίας είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους κάτω των 18 ετών, είναι η κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και να «αντιμετωπίσει την οικολογική κρίση ως εκπαιδευτική προτεραιότητα».
Το δίκτυο εισηγείται εξάλλου να μειωθεί το όριο ηλικίας για τη συμμετοχή στις εκλογές από τα 18 στα 16 έτη, ώστε να συμμετέχουν στα κοινά «οι νέοι, τους οποίους αφορά περισσότερο το μέλλον».
Στην ανακοίνωσή του για τη σημερινή κινητοποίηση, το UKSCN επικαλείται μια 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια, την Γκρέτα Τουνμπάρι, οι εβδομαδιαίες διαδηλώσεις που οργανώνει η οποία στη Στοκχόλμη ενέπνευσαν παρόμοιες κινητοποιήσεις σε διάφορες χώρες, ανάμεσά τους την Αυστραλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία.
Ο υπουργός Παιδείας Ντέιμιαν Χάιντς, μολονότι διαβεβαίωσε πως τον χαροποιεί το γεγονός ότι νέοι κινητοποιούνται για «ζητήματα-κλειδιά τα οποία τους αφορούν», τους προειδοποίησε να μην απόσχουν από τα μαθήματά τους για να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση.
«Η αποχή δεν θα βοηθήσει το περιβάλλον καθ’ οιονδήποτε τρόπο, το μόνο που θα κάνει είναι ότι θα επιβαρύνει τον φόρτο εργασίας των δασκάλων», τόνισε ο Χάιντς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Press Association.
Μιλώντας στην Εθνική Σύνοδο για τον Καθαρό Αέρα, στην Tate Modern, χθες Πέμπτη ο δήμαρχος του Λονδίνου προέτρεψε τους συναδέλφους του πολιτικούς να γίνουν «η πρώτη γενιά που θα κατανοήσει» την κλιματική αλλαγή «και θα βρει λύσεις» αντί του να παραμείνει «η τελευταία γενιά που δεν θα καταλαβαίνει».