Η θηριώδης γαλάζια φάλαινα, το μεγαλύτερο ζώο του πλανήτη, έχει μια ιδιαίτερη στρατηγική τροφής για να υποστηρίζει το τεράστιο μέγεθός της.

Και είναι μάλιστα το φιλτράρισμα του νερού με τις μπαλένες της που τη βοηθά να αγγίζει ακόμα και τους 190 τόνους.

Μελέτη του 2010 είχε αποκαλύψει πως μια καλή μπουκιά της γαλάζιας φάλαινας περιέχει 457.000 θερμίδες, 240 φορές περισσότερη ενέργεια δηλαδή από αυτή που καταναλώνει για την ίδια μπουκιά!

Όπως ξέρουμε, οι μπαλενοφόρες φάλαινες τρέφονται κατασπαράζοντας τεράστιες ποσότητες νερού και φιλτράροντας την τροφή τους, συχνά τα μαλακόστρακα που αποκαλούμε κριλ. Ο Jeremy Goldbogen και η ομάδα του από το Scripps Institution of Oceanography είχαν υπολογίσει την αποτελεσματικότητα αυτού του τρόπου τροφής και κατέληξαν πως η στρατηγική είναι η αποδοτικότερη στην επικράτεια των φαλαινών.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Experimental Biology» μας λέει πως η αποτελεσματικότητα της μπουκιάς της γαλάζιας φάλαινας δεν έχει όμοιό της στο βασίλειο των ζώων: «όταν εισάγουν μια ρουφηξιά νερού, γεμίζουν τα στόματά τους με μια ποσότητα νερού αντίστοιχη της σωματικής τους μάζας, κι έτσι δεν υπάρχει τίποτα που να είναι κοντά σε αυτό».

Οι ερευνητές παρατήρησαν και κατέγραψαν 200 μπουκιές της γαλάζιας φάλαινας μεταξύ 2002-2007 και υπολόγισαν πως κάθε χαψιά καίει 1.900 θερμίδες. «Ψίχουλα» δηλαδή σε σχέση με την πρόσληψη των 457.000 θερμίδων που αποκομίζουν από την ίδια μπουκιά: «Κάνουν κάτι που ενεργειακά είναι πολύ ακριβό, παίρνουν όμως πίσω ένα τεράστιο κέρδος»…