Το ποσό των 110 εκατ. ευρώ για βιοκλιματικές παρεμβάσεις και για την εξοικονόμηση ενέργειας σε 120 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, πρόκειται να διατεθεί από το ΥΠΕΚΑ, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ).
Την ανακοίνωση έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης, κατά την επίσκεψή του στο 1ο Γυμνάσιο Πυλαίας του ομώνυμου δήμου, με αφορμή την ένταξή του στο πρότυπο επιδεικτικό έργο εφαρμογών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας.
«Η δράση αυτή έχει διττό χαρακτήρα, καθώς βελτιώνουμε τις συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι μαθητές και βελτιώνουμε την ενεργειακή απόδοση των σχολείων. Παράλληλα, δημιουργείται πρόσθετη αξία, γιατί επιτυγχάνεται η ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και του μαθητικού πληθυσμού για τη σπουδαιότητα της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο της Ευρώπης 2020», ανέφερε στη δήλωσή του ο υπουργός.
Επισήμανε μάλιστα ότι η εξέλιξη του ενεργειακού συστήματος με αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ αποτελεί κυρίαρχο στόχο του υπουργείου, ενώ, όπως είπε, «με τις παρεμβάσεις αυτές αποσκοπούμε στην προστασία του περιβάλλοντος, στη σημαντική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και του λειτουργικού κόστους των κτιρίων, αλλά και στη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων».
Ήδη έχουν υπογραφεί από τον υπουργό αναπληρωτή οι πρώτες αποφάσεις εντάξεων στο ΕΠΠΕΡΑΑ που αφορούν στην ολοκληρωμένη ενεργειακή αναβάθμιση σχολικού κτιρίου του γυμνάσιου Πολυσίτου, την ενεργειακή αναβάθμιση του 6ου δημοτικού σχολείου της δημοτικής κοινότητας Κιάτου του δήμου Σικυωνίων, το πρότυπο επιδεικτικό έργο αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο 3ο Γυμνάσιο του δήμου Κοζάνης, όπως επίσης και τα πρότυπα επιδεικτικά έργα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Μοσχάτου του δήμου Μοσχάτου-Ταύρου.
Από το ΥΠΕΚΑ σημειώνεται ότι στα σχολεία θα γίνουν παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια, που αφορούν κατά κύριο λόγο σε εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας, όπως μονώσεις στεγών και τοιχωμάτων, αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων με νέα πιστοποιημένα, με θερμοδιακοπή, αντικατάσταση, αναβάθμιση καυστήρα ή λέβητα, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και εγκατάσταση διάταξης ελέγχου φωτισμού, τοποθέτηση συστημάτων ΑΠΕ, με παράλληλη ενεργειακή επιθεώρηση πριν και μετά την παρέμβαση ώστε να είναι δυνατό να μετρηθεί το ενεργειακό όφελος που θα προκύψει.
Τέλος, στο πλαίσιο του προγράμματος, πρόκειται να υπάρξουν δράσεις για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών και του κοινού, με έντυπο υλικό, ανάπτυξη ιστοσελίδων, διαλέξεις και σεμινάρια.