Από δέντρα θα καλύπτονται μέχρι το 2100 οι σαβάνες της Αφρικής, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου «Goethe» στη Φρανκφούρτη, σε συνεργασία με το Κέντρο Βιοποικιλότητας και Κλιματικής Έρευνας.
Δεδομένου ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις co2 στο έδαφος και τον αέρα ενισχύουν το μέγεθος και το φύλλωμα των δέντρων, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η «γονιμοποίηση» από το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τη βλάστηση στην Αφρική.
Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, για να μετατραπούν οι σαβάνες σε δάση πρέπει να ξεπεραστεί ένα συγκεκριμένο όριο διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι η αύξηση της «γονιμοποίησης» από διοξείδιο του άνθρακα δεν θα επέφερε αλλαγές στη βλάστηση, ωστόσο οι συγκεκριμένες μελέτες βασίζονταν κατά κύριο λόγο σε οικοσυστήματα του βορείου ημισφαιρίου ή σε εμπορικά σημαντικά είδη.
Στην πραγματικότητα μόνο η νέα έρευνα μελέτησε πώς τα φυτά της σαβάνας θα ανταποκριθούν στις υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα.
Όπως έδειξε η έρευνα, τα δέντρα στη σαβάνα ήταν ουσιαστικά στερημένα από διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τις προβιομηχανικές συγκεντρώσεις CO2 και η ανάπτυξή τους «απογειώνεται» σήμερα, στις συγκεντρώσεις CO2 που βιώνουμε αυτή τη στιγμή.
Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αφού η μετατροπή της σαβάνας σε δάσος θα γίνει όταν ξεπεραστεί ένα συγκεκριμένο όριο διοξειδίου του άνθρακα.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε σαβάνα θα μετατραπεί σε δάσος διαφορετική χρονική περίοδο, μειώνοντας τις πιθανότητες πρόκλησης σοκ στο οικοσύστημα εξαιτίας ταυτόχρονης αλλαγής.
Πηγή: econews.gr