Πάνω από 30 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας πρέπει να δαπανήσει η Βρετανία για να καθαρίσει τα ποτάμια, τις λίμνες και τις προμήθειες πόσιμου νερού που μολύνθηκαν από συνθετικές ορμόνες αντισυλληπτικών χαπιών.
Στην τελευταία Οδηγία πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ύδατα προτείνεται η λήψη δραστικών μέτρων για τη μείωση των συγκεκριμένων χημικών, τα οποία ενοχοποιούνται για τη μείωση του πληθυσμού των ψαριών.
Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μόλυνσης των υδάτων από τα αντισυλληπτικά περιλαμβάνει την αναβάθμιση του δικτύου επεξεργασίας λυμάτων και την αύξηση των λογαριασμών ύδατος.
Τα προτεινόμενα μέτρα έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι εταιρείες ύδρευσης αμφισβητούν την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί και επισημαίνουν ότι το κόστος είναι απαγορευτικό.
Αντίθετα, πολλοί περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι η πρόταση είναι σωστή.
Το βασικό συστατικό των αντισυλληπτικών χαπιών είναι το οιστρογόνο Ethinyl estradiol (ΕΕ2), το οποίο μπορεί να προκαλέσει στα ψάρια του γλυκού νερού μια κατάσταση γνωστή ως ερμαφροδιτισμός. Ο ερμαφροδιτισμός ευθύνεται για σημαντική μείωση στον πληθυσμό των ψαριών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η χημική ουσία Ethinyl estradiol είναι πολύ ισχυρή και το πιθανότερο είναι ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον, αν και αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί επίσημα.
«Η ουσία Ethinyl estradiol έχει σχεδιαστεί για να επιδρά στον ανθρώπινο οργανισμό σε πολύ μικρές ποσότητες. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στο περιβάλλον», τόνισε σε δηλώσεις της η Δρ. Susan Jobling από το πανεπιστήμιο Brunel.
Πάνω από 2,5 εκατομμύρια γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο κάνουν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, με αποτέλεσμα η ουσία Ethinyl estradiol να καταλήγει στους ποταμούς και τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων.
Ακόμα και σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις το συγκεκριμένο χημικό έχει βλαβερές συνέπειες για τα ψάρια και ειδικότερα ενοχοποιείται για σοβαρά προβλήματα στην αναπαραγωγή.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε πρόσφατη δοκιμή στον Καναδά, οι ερευνητές έριξαν στη λίμνη μικρή ποσότητα της ουσίας Ethinyl estradiol. Παρόλαυτά τα ψάρια παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα και ένα είδος κατέρρευσε ολοκληρωτικά.
Πηγή: econews.gr