Οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της μοριακής τεχνολογίας έχουν εγκαινιάσει μια νέα εποχή στην έρευνα της άγριας πανίδας, όπου η μελέτη κάθε οργανισμού στο γενετικό επίπεδο μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα, γρήγορα και οικονομικά, και έτσι, να είναι προσιτή σε πολλούς ερευνητές. Όποιοι ασχολούνται με τη διαχείριση απειλούμενων ειδών, είναι πλέον σε θέση να χρησιμοποιούν συστηματικά, πληροφορίες που εμπεριέχονται στο γονιδίωμα ενός οργανισμού για να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τη συμπεριφορά, την οικολογία και την εξελικτική πορεία οργανισμών.

Αν και ένα από τα πιο σπάνια είδη στον κόσμο, η μεσογειακή φώκια Monachus monachus παραμένει ακόμα ένα από τα λιγότερο καλά μελετημένα, σε επιστημονικό επίπεδο, θαλάσσια θηλαστικά.

Μια πρόσφατη όμως, πρωτοποριακή μελέτη της MOm φιλοδοξεί να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα.

Από το 2011, η MOm σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, το γενετικό εργαστήριο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη και χρηματοδότηση από την Επιτροπή Θαλάσσιων Θηλαστικών των ΗΠΑ, πραγματοποιεί την πρώτη γενετική μελέτη της μεσογειακής φώκιας στην Ελλάδα. Η έρευνα βασίζεται στην ανάλυση βιολογικών δειγμάτων, όπως τρίχες, κομμάτια δέρματος και ιστών και στη μελέτη τους με τη χρήση μοριακών δεικτών (π.χ. ποικιλόμορφοι μικροδορυφορικοί τόποι του DNA).

Το ερευνητικό πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2012, αλλά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της μελέτης ήδη δικαιολογούν την απόφαση των ερευνητών της MOm να ακολουθήσουν αυτή την ερευνητική πορεία, καθώς θα επηρεάσουν σημαντικά την αποτελεσματική διαχείριση και προστασία του είδους.

Η γενετική ποικιλομορφία του πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας στην Ελλάδα φαίνεται να είναι μειωμένη, λόγω της απότομης και ραγδαίας πτώσης του συνολικού μεγέθους του πληθυσμού στην περιοχή, ενώ παρατηρείται μειωμένη γενετική ροή μεταξύ των πληθυσμών στο Ιόνιο και στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η σημασία του πρωτοποριακού αυτού ερευνητικού εγχειρήματος της MOm φαίνεται και από το γεγονός ότι όλοι οι υπόλοιποι ερευνητές που ασχολούνται συστηματικά με τη μελέτη και προστασία της μεσογειακή φώκιας παγκοσμίως, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην ερευνητική αυτή προσπάθεια, καθιστώντας έτσι τη MOm κομβικό φορέα σε διεθνές επίπεδο όσον αφορά στη μελέτη και αποτελεσματική διατήρηση του είδους.

Πηγή: Mom