Ο 15χρονος μαθητής Jason Lin έμαθε για την οικολογική βόμβα των ηλεκτρονικών αποβλήτων στο μάθημα της γεωγραφίας.

Οι περισσότεροι έφηβοι που κατανοούν το πρόβλημα ανακυκλώνουν τις ηλεκτρονικές συσκευές τους συμβάλλοντας στην προστασία του πλανήτη, ωστόσο ο Lin προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και αποφάσισε να ιδρύσει μια εταιρεία ανακύκλωσης ηλεκτρονικών αποβλήτων έτσι ώστε να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερα γκάτζετς μακριά από τις χωματερές.

Πιο συγκεκριμένα ο Lin και η παρέα του διαχειρίζεται την ιστοσελίδα iReTron.com, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πουλήσουν το παλιό τους κινητό, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, παιχνιδοκονσόλες, γκάντζετ και αξεσουάρ.

Ο 15χρονος και οι συνεργάτες του τα «ρετουσάρουν» και στη συνέχεια τα ξαναπωλούν μέσω Διαδικτύου στο eBay και σε άλλα e-shops τις ηλεκτρονικές συσκευές, επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής τους.

Αν μια συσκευή δεν μπορεί να επιδιορθωθεί τότε καταλήγει σε πιστοποιημένο κέντρο ανακύκλωσης.

Το iReTron έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη λίστα των ιστοσελίδων που οι καταναλωτές συνδέονται, παίρνουν μια προσφορά για τη συσκευή τους και στη συνέχεια την αποστέλλουν για επιδιόρθωση και πώληση.

Οι καταναλωτές κερδίζουν χρήματα από το παλιό τους γκάντζετ, το iReTron κερδίζει επίσης ένα χρηματικό ποσό και τα ηλεκτρονικά γλυτώνουν τη χωματερή.

Σημειώνεται ότι το iReTron έχει ήδη ολοκληρώσει 700 συναλλαγές και βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράγονται πάνω από εννέα εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων ετησίως, με το ένα τρίτο να ανακυκλώνεται και τα υπόλοιπα να οδηγούνται σε χωματερές.

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε χρόνο στην Ελλάδα πωλούνται περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές, ενώ το βάρος του νέου ηλεκτρονικού εξοπλισμού που κυκλοφόρησε στην Ελληνική αγορά το 2007 ξεπερνά τους 12.000 τόνους.

Ωστόσο συγκεντρώνονται προς ανακύκλωση μόνο 4,2 κιλά ηλεκτρονικών αποβλήτων κατά κεφαλή, την ίδια στιγμή που σε κάθε άτομο αντιστοιχούν περίπου 18,7 κιλά ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Πηγή: econews.gr