Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί καθολικό αίτημα στη σύγχρονη κοινωνία: από τις οικιακές δραστηριότητες ως τις κτηριακές υποδομές και τα αστικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.
Ορισμένα από τα επτά οικήματα που ακολουθούν, ως υποδείγματα “πράσινης” αρχιτεκτονικής, διακρίνονται για τον φουτουριστικό σχεδιασμό, αλλά και για την “αλμυρή” τιμή τους που ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ.
Παρόλα αυτά, η κατασκευή τους βασίζεται σε υλικά και ιδέες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εμείς για να “πρασινίσουμε” το σπίτι μας.
1. zeroHouse (Το αυτόνομο σπίτι)
To zeroHouse είναι ένα προκατασκευασμένο σπίτι (με τιμή πώλησης της τάξης των 260.000 Ευρώ) το οποίο έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την απόλυτη αυτονομία από υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Το zeroHouse παράγει ηλεκτρική ενέργεια μέσα από ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα, διαθέτει σύστημα συλλογής ομβρίων υδάτων και μετατρέπει τα απορρίμματα σε κομπόστ. Όλες οι λειτουργίες ενεργοποιούνται αυτόματα με αισθητήρες που ελέγχονται μέσα από έναν φορητό υπολογιστή.
2. The Dome House (Το σπίτι-θόλος)
Η εταιρεία International Dome House Co. κατασκευάζει οικολογικά προκατασκευασμένα κτήρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κατοικίες, γραφεία ή ο,τιδήποτε. Χάρη στο σχήμα τους επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ενέργειας, είναι σταθερά ως κτίσματα και εκμεταλλεύονται την αιολική ενέργεια. Επιπλέον, είναι κατασκευασμένα από Διογκωμένη Πολυστερίνη (EPS), ένα περιβαλλοντικά φιλικό υλικό που δεν απαιτεί φυσικούς πόρους όπως ξυλεία ούτε παράγει απορρίμματα.
3. The Orchid House (Το σπίτι ορχιδέα)
Το συγκεκριμένο σπίτι βρίσκεται σε μια περιοχή φυσικού κάλλους της Αγγλίας. Έχει επιφάνεια 220 τετρ. μέτρα και αποτελεί μέρος ενός προγράμματος κατασκευής πράσινων κατοικιών που ονομάζεται Lower Mill Estate και εξειδικεύεται στην κατασκευή “βιώσιμων θερινών κατοικιών”. Το εν λόγω σπίτι “ακούστηκε” όταν πωλήθηκε έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου τιμήματος των 10,8 εκατ. Ευρώ. Περιλαμβάνει μια γεωθερμική αντλία θέρμανσης η οποία παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει.
4. Aqua Liana (ή Πράσινος Γίγαντας)
Το 2009, ο μεγιστάνας της αγοράς ακινήτων Φρανκ ΜακΚίννεϋ έγραψε ιστορία χτίζοντας την πρώτη “πράσινη” έπαυλη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για μια τεράστια βίλα επιφάνειας 1.400 τετρ. μέτρων στο Παλμ Μπιτς που διαθέτει πλωτές εξέδρες, spa-καταρράκτη και ενυδρείο. Παρότι οι έννοια “πράσινη” βίλα αποτελεί οξύμωρο, οι φορείς Green Building Council και Florida Green Building Council αξιολόγησαν το οίκημα ως ενεργειακά αυτόνομο.
5. Vertical Forest (ή Κάθετο Δάσος)
Οι κάθετες κατοικίες στο Μιλάνο κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο ενός προγράμματος “μητροπολιτικής αναδάσωσης” το οποίο είχε στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της αστικής βιοποικιλότητας. Όπως υποστηρίζει ο αρχιτέκτονας, κάθε πύργος κάνει τη δουλειά 25.000 τετρ. χλμ δάσους, ως προς τη συλλογή, εξοικονόμηση και παραγωγή ενέργειας. Τα «δέντρα»-πύργοι φιλτράρουν τον αέρα, παράγουν οξυγόνο και προστατεύουν από τη ρύπανση.
6. Officina Roma (To σπίτι των σκουπιδιών)
Αυτή η περιβαλλοντικά φιλική οικία “έζησε” για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά αποτελεί επίτευγμα 24 παιδιών από Γυμνάσια της Ιταλίας. Οι μαθητές κατασκεύασαν το σπίτι εξολοκλήρου από απορρίμματα και σκουπίδια μέσα σε μια μέρα. Χρησιμοποίησαν παλιές φιάλες για την κουζίνα, πόρτες αυτοκινήτων για πόρτες και βαρέλια πετρελαίου για μέρος της οροφής.
7. Το οικολογικό σπίτι στο δάσος
Το οικολογικό σπίτι στην Ουαλία κατασκευάστηκε από τον ιδιοκτήτη του (με βοήθεια από συγγενείς και φίλους) με φυσικά υλικά όπως πέτρα, λάσπη, καλάμια και ξύλα. Το οικολογικό σπίτι διαθέτει ξυλόσομπα για θέρμανση, σύστημα κλιματισμού με φυσικό αέρα, φωτοβολταϊκά για ενέργεια, σύστημα συλλογής νερού από την παρακείμενη πηγή και τουαλέτα-κομποστοποιητή.
Πηγή: econews.gr