Το βράδυ της 26 Μαρτίου ένα νέο τροχαίο ατύχημα στο 10ο χλμ Φλώρινας – Πρεσπών είχε θύμα ένα νεαρό ζαρκάδι. Ο ευαίσθητος οδηγός ειδοποίησε την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και εκείνη με τη σειρά της τον Αρκτούρο. Ο οδηγός παρέμεινε με το τραυματισμένο ζαρκάδι ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που του δόθηκαν μέχρι να φτάσει στο σημείο η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του Αρκτούρου.
Το ζαρκάδι μεταφέρθηκε στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Άγριας Ζωής του Αρκτούρου, στον Αετό της Φλώρινας. Εκεί διαπιστώθηκε ότι το ζώο υπέστη διάσειση και βλάβες στο νευροφυσιολογικό του σύστημα. Ενδεχόμενα έχει υποστεί βλάβη και στην όραση.
Πρόκειται για ένα νεαρό αρσενικό ζαρκάδι, περίπου 3 ετών. Αρχικά το ζώο έδειχνε σοκαρισμένο αλλά πλέον η κατάσταση της υγείας του έχει σταθεροποιηθεί και βελτιώνεται.
Το νεαρό ζαρκάδι παρακολουθείται από τους ειδικούς στη διαχείριση ειδών της άγριας πανίδας, φροντιστές του Αρκτούρου με την εποπτεία και της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ με στόχο την αποκατάσταση της υγείας του. Η βέλτιστη εξέλιξη θα ήταν η ασφαλής επανένταξή του στο φυσικό περιβάλλον.
Το ζαρκάδι είναι ένα οπληφόρο θηλαστικό που μπορεί να ζήσει σε μεγάλη ποικιλία βιοτόπων, από καλλιεργήσιμες εκτάσεις και πυκνά δάση έως και αλπικά λιβάδια. Το ζαρκάδι είναι φυτοφάγο και μηρυκαστικό ζώο. Το ίδιο αποτελεί φυσική λεία για τα σαρκοφάγα ζώα.
Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας το ζαρκάδι στη χώρα μας ειναι είδος τρωτό που σημαίνει ότι αν συνεχίσει να εξοντώνεται σύντομα θα απειλείται με εξαφάνιση. Στην Ελλάδα απαντάται μόνο στην ηπειρωτική χώρα, με νοτιότερο άκρο εξάπλωσης τα βουνά Οίτη, Βαρδούσια, Γκιώνα και Παρνασσός. Παρόλο που για ορισμένες περιοχές υπάρχουν ενδείξεις για περιορισμένη διεύρυνση της εξάπλωσης ή τοπική αύξηση του πληθυσμού (π.χ. Ροδόπη και ορισμένες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας), το ζαρκάδι δεν είναι άφθονο και στην Ελλάδα έχει σημαντικά χαμηλότερες πληθυσμιακές πυκνότητες σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.