Ολοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν «πράσινα» ξενοδοχεία  για τις διακοπές τους, ενώ ταυτόχρονα όλο και περισσότερες τουριστικές μονάδες υιοθετούν πιο φιλικές πρακτικές για το περιβάλλον .

Ειδικότερα, το 80% των Γερμανών τουριστών δηλώνουν ότι τα περιβαλλοντικά πρότυπα παίζουν σημαντικό ρόλο όταν σχεδιάζουν τις διακοπές τους και το 30% των Αμερικανών υποστηρίζουν ότι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω, αρκεί το ταξίδι και η διαμονή τους να είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Ανάλογη στάση κρατά και το 21% των Βρετανών που ταξιδεύουν εκτός της χώρας τους.

Από την άλλη πλευρά το  «Intercontinental Hotels & Resorts», εξοικονόμησε πάνω από 25 εκατ. δολάρια, εγκαινιάζοντας πρακτικές παρακολούθησης της χρήσης ενέργειας και «διορθωτικών» κινήσεων και η «Hilton» μείωσε την ενεργειακή κατανάλωση κατά 16% την τελευταία τετραετία, εξοικονομώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο 10 εκατ. δολάρια.

Στην εγχώρια αγορά, τα ξενοδοχεία της «Aldemar» σε Κρήτη, Ρόδο και δυτική Πελοπόννησο καλύπτουν πλέον με ηλιακή ενέργεια το 85% των σχετικών αναγκών τους, ενώ η SANI Resort ανακυκλώνει κατά μέσο όρο μηνιαίως πάνω από 2 τόνους χαρτιού και 4,5 γυαλιού, 660 κιλά μαγειρικών ελαίων, τα οποία μετατρέπονται σε βιοκαύσιμα και 30 κιλά μπαταριών.