Σε μια ολοκληρωμένη διαχείριση και ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών και στην προστασία τους από τους κινδύνους που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, όπως η βύθιση και η διάβρωση στοχεύει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα COASTANCE, το τελικό συνέδριο του οποίου πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.
Όπως επισήμανε, ο διαχειριστής του έργου, Χρήστος Πάρτσιας ως αποτέλεσμα του έργου, επικεφαλής εταίρος του οποίου είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, υλοποιήθηκε ένα μοντέλο και εργαλείο γα την πρόβλεψη των κινδύνων πλημμύρισης κατά μήκος της παραλίας, το οποίο βασίζεται σε αριθμό απλών παραμέτρων, που μπορεί να είναι διαθέσιμο και εύχρηστο από το ευρύ κοινό μέσω του Ιντερνέτ.
Λαμβάνονται υπόψη δεδομένα να όπως το τοπογραφικό προφίλ ξηράς-θάλασσας, υψηλότερη γραμμή στεριάς, ατμοσφαιρική πίεση, ταχύτητα ανέμου, επέκταση ηπειρωτικής πλατφόρμας, βάθος κλεισίματος της παραλίας, ύψος και περιοδικότητα κύματος, γωνία κύματος εκτός ακτής και επίδραση άμπωτης.
Επιπλέον, το COASTANCE σχεδίασε ένα πλαίσιο δράσης για την προστασία, διαχείριση και τη προσαρμογή των παράκτιων περιοχών των οποίων οι δύο βασικοί πυλώνες είναι η τροφοδοσία ιζημάτων από το παράκτιο περιβάλλον καθώς και η μείωση των απωλειών των ιζημάτων.
Ο κ. Πάρτσιας επισήμανε ότι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης υλοποιείται Επιχειρησιακό Σχέδιο Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης, στο οποίο θα ενσωματωθούν οι πολιτικές του COASTANCE.
Το έργο COASTANCE συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής
Ανάπτυξης και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1,7 εκατ. ευρώ. Συμμετέχουν, εκτός από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η Περιφέρεια Κρήτης, το υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου και Περιφέρειες από Κροατία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία .