Ιδιοσυγκρασιακό και καταραμένα γρήγορο, ένα άλογο αγώνων γεννήθηκε σε μια έκλειψη ηλίου το 1764 για να μην αφήσει τίποτα ίδιο στον ιππόδρομο.
Το είπαν «Έκλειψη» και στους μόλις 17 μήνες που κόσμησε τον ιππόδρομο, πρόλαβε να αφήσει τέτοια εποχή που όλα ήταν παρελθόν.
Συνταξιοδοτήθηκε μάλιστα όχι λόγω κακής φυσικής κατάστασης, αλλά το ακριβώς αντίθετο! Κέρδιζε όλα τα άλλα άλογα και κανείς δεν πόνταρε πια πουθενά αλλού παρά στον επιβήτορα. Και μιλάμε για τις δεκαετίες του 1760 και του 1770, όταν ο τζόγος ήταν ακραία δημοφιλής στην Αγγλία και περιστρεφόταν γύρω από τις κοκορομαχίες και τις ιπποδρομίες.
Ήταν η χρυσή εποχή του ιπποδρόμου και λίγοι τα είχαν καταφέρει τόσο καλά όσο ο Dennis O’Kelly, που βρέθηκε από τα αλώνια στα σαλόνια μέσω τζόγου, σεξ και αλόγων.
Σήμερα το όνομα του αλόγου (Eclipse) φιγουράρει πρακτικά παντού, ακόμα και η Mitsubishi το δανείστηκε για το ομώνυμο μοντέλο της. Μόνο που όταν ξεκίνησε ως πουλάρι στους στάβλους βρετανού δούκα, μόνο προοπτικές δεν είχε.
Ο δούκας το πούλησε έναντι 75 λιρών σε έναν κρεατέμπορα, καθώς ήταν κακάσχημο και κακοβαλμένο. Ο William Wildman το κακομεταχειριζόταν και θα έπρεπε να το δουν άλλοι να τρέχει για να αναγνωρίσουν τη δυναμική του. Ο Dennis O’Kelly συγκεκριμένα, που είδε την «Έκλειψη» σε ηλικία 5 ετών και δεν πίστευε στα μάτια του.
Ακόμα και στοιχηματζήδες έφερε από το Λονδίνο να το δουν κρυφά, καθώς ήξερε ότι είχε χτυπήσει φλέβα χρυσού.
Οι χωριανοί μιλούσαν εξάλλου για τον «ασπροπόδη» που άφηνε πίσω όλα τα άλογα του χωριού. Και το έκανε ξανά και ξανά. Και ξανά! Η «Έκλειψη» ήταν ένα πρακτικά αδάμαστο άλογο και ανεχόταν τον τζόκεϊ πάνω του φτάνει να καθόταν ήρεμος. Ούτε μαστίγια ήθελε ούτε από εντολές καταλάβαινε. Του άρεσε όμως να τρέχει, κι αυτό έφτανε για τις ιπποδρομίες.
«Κανένα άλλο άλογο δεν μπορεί να ακολουθήσει τον ακραίο ρυθμό του», γράφει ιπποδρομιακό περιοδικό του 1828. Μπορεί να έφταιγε η καταγωγή του, καθώς έλεγαν πως ήταν παιδί ενός από τα τρία περιβόητα αραβικά άλογα που είχαν εισαχθεί στην Αγγλία λίγο πρωτύτερα.
Όπως κι αν έχει, ο O’Kelly το αγόρασε το 1769 για ένα καλό κομμάτι ψωμί, μόνο που του το ξεπλήρωσε υπερπολλαπλάσια. Και δεν ήταν μόνο οι ιπποδρομίες, αλλά και το ζευγάρωμά του, που απέφερε πάνω από 10.000 ευρώ τη φορά σε σημερινές αξίες. Και η «Έκλειψη» ζευγάρωσε περισσότερες από 300 φορές!
Ο O’Kelly πέθανε το 1787 εξαιτίας των γαστριμαργικών υπερβολών του και το περήφανο άλογο τον ακολούθησε στον άλλο κόσμο στις αρχές του 1789, όντας πια θρύλος των ιπποδρομιών. Τα οστά του περιφέρονταν στη χώρα σαν ιερά λείψανα και κάποια στιγμή κυκλοφορούσαν τουλάχιστον έξι ολόκληροι σκελετοί του και μερικές εκατοντάδες τμήματά του, όπως οι «αυθεντικές οπλές» του.
Ο πραγματικός σκελετός του φυλάσσεται σήμερα στο Βασιλικό Κολέγιο Κτηνιατρικής, αν και το πραγματικό κειμήλιο ήταν το αίμα του. Βλέπετε σήμερα το 90% των βρετανικών αλόγων για ιπποδρομίες προέρχονται από κείνο το άλογο που γεννήθηκε μια μέρα που ακόμα και ο Ήλιος κρύφτηκε…