Πάνω από 11.000 γνωστές μορφές σπηλαίων διαθέτει η χώρα μας και περισσότερα από 100 έχουν χαρακτηριστεί διεθνούς προβολής, τα οποία χρήζουν εκτενούς γεωλογικής, αρχαιολογικής, βιολογικής και παλαιοντολογικής έρευνας.
Σύμφωνα με τον υποψήφιο διδάκτορα γεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρο του συλλόγου Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης «Πρωτέας» Μάρκο Βαξεβανόπουλο, ο μεγάλος αριθμός σπηλαίων της Ελλάδας οφείλεται στο γεγονός ότι πάνω από το 65% των πετρωμάτων της είναι μάρμαρα και ασβεστόλιθοι, τα οποία είναι επιδεκτικά στη διάλυση και ευνοούν την ανάπτυξη σπηλαίων.
Από τα πιο όμορφα σπήλαια της Ελλάδας θεωρείται το σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής, κυρίως λόγω των έντονων ερυθρών χρωμάτων στους σχηματισμούς του. Το παλαιοντολογικό του ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον κ.Βαξεβανόπουλο, είναι μοναδικό για την Ελλάδα διότι, εκτός από τα εκατοντάδες απολιθωμένα οστά ζώων που βρέθηκαν στο εσωτερικό του, είναι γνωστό το κρανίο των Πετραλώνων που βρέθηκε το 1960 που ανήκει στην ομάδα των ανθρωπίδων, αποτελώντας ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ του Homo Erectus και του σημερινού Homo Sapiens.
Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι και το σπήλαιο Μαρώνειας Κομοτηνής που είναι γνωστό για τον περίφημο δίσκο της Μαρώνειας, μία μεγάλου μεγέθους δισκοειδή ασβεστιτική μορφή που επικρέμεται από ένα σημείο του τοιχώματος του σπηλαίου.
Με μήκος πάνω από 10 χιλιόμετρα, το σπήλαιο των πηγών του Αγγίτη αποτελεί το μεγαλύτερο σε επιμήκη άξονα σπήλαιο της Ελλάδος και αποτελεί ουσιαστικά την υπόγεια διαδρομή των νερών του ποταμού, από τις καταβόθρες του Νευροκοπίου προς το χωριό Κοκκινόγεια.
Το μεγαλύτερο σε μήκος οριζόντιο σπήλαιο της Ελλάδας είναι στη Βλυχάδα Δυρού όπου το χαρτογραφημένο τμήμα του ξεπερνά τα 14 χιλιόμετρα ενώ σε βάθος 71 μέτρων μέσα στο νερό έχουν βρεθεί σταλακτίτες. Το νερό του κυμαίνεται στους 15°C.
Ενα από τα ομορφότερα σπήλαια της νησιωτικής Ελλάδας είναι η Χρυσοσπηλιά στη Φολέγανδρο. Οι σταγόνες της υγρασίας στο εσωτερικό του, σύμφωνα με τον κ.Βαξεβανόπουλο, δίνουν την εντύπωση χρυσών κόκκων από όπου προήλθε και το όνομά της.
Το ενδιαφέρον όμως τμήμα του σπηλαίου είναι το νότιο και πιο απόμερο όπου όλα τα τοιχώματα και η οροφή έχουν επιγραφές με ονόματα αρχαίων Ελλήνων. Με χαρακτηριστικό κόκκινο υλικό, πλήθος αρχαίων Ελλήνων έχει γράψει το όνομά του σε όσο γίνεται πιο ψηλό και πιο δυσπρόσιτο σημείο στο εσωτερικό του σπηλαίου. Πάνω από 300 ονόματα αρχαίων Ελλήνων έχουν καταγραφεί από την αρχαιολογική έρευνα που διενεργήθηκε στο παρελθόν ενώ 89 ονόματα καταγράφονται για πρώτη φορά σε αυτό το σπήλαιο.