Την αντίθεσή της προς τη μονομερή νομοθετική ρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία οι αεροπορικές εταιρείες θα υποχρεωθούν να εξαγοράζουν ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα για τις πτήσεις τους στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο,εκφράζει η Κίνα, χαρακτηρίζοντάς την «πράσινο φράγμα», το οποίο είναι πιθανόν να προκαλέσει έναν εμπορικό πόλεμο.
«Είμαστε αντίθετοι με τη μονομερή νομοθετική ρύθμιση που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Λιου Γουεϊμίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από τον πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα αναφέρεται ότι η ΕΕ στο όνομα της περιβαλλοντικής προστασίας πλήττει τα συμφέροντα άλλων χωρών, των αεροπορικών εταιρειών και των επιβατών.
Το σύστημα ανταλλαγής δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα της ΕΕ προβλέπει ότι όλες οι αεροπορικές εταιρείες που απογειώνονται από ή προσγειώνονται στο έδαφος της Ένωσης θα υποχρεωθούν να εξαγοράζουν το 15% των εκπομπών τους σε CO2 και θα επιβαρυνθούν έτσι με δαπάνη ύψους 380 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσοστό των δωρεάν εκπομπών ρύπων θα μειωθεί από το 85% το 2012 στο 82% από το 2013.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε το 2003 την εφαρμογή του συστήματος αυτού ως μέτρου για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και το 2008 την επέκταση της εφαρμογής του και στις αεροπορικές εταιρείες.
Η Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών της Αμερικής (ATA), διαμαρτυρόμενη πως μια τέτοια μονομερής ενέργεια παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες για τις αερομεταφορές μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, προσέφυγε ενώπιον ενός βρετανικού δικαστηρίου, το οποίο απευθύνθηκε στο Δικαστήριο της ΕΕ για να εκδώσει γνωμοδότηση.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε χθες ότι η υποχρέωση εξαγοράς ποσοστού επί των εκπομπών CO2 από την 1η Ιανουαρίου 2012 είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και απέρριψε την επιχειρηματολογία των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών.