Τα συνθετικά ρούχα που πλέονται στο πλυντήριο, ιδίως τα ακρυλικά, ρυπαίνουν το περιβάλλον, καθώς απελευθερώνουν σωρεία μικροσκοπικών πλαστικών σωματιδίων, τα οποία καταλήγουν στις θάλασσες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι ένας κύκλος πλυσίματος έξι κιλών στο πλυντήριο μπορεί να απελευθερώσει πάνω από 700.000 τέτοιες πλαστικές ίνες στο περιβάλλον. Το χειρότερο είδος συνθετικού ρούχου από άποψη ρύπανσης είναι το ακρυλικό, που απελευθερώνει σχεδόν 730.000 συνθετικά σωματίδια ανά κύκλο πλυσίματος, πενταπλάσια σε σχέση με τα πολυεστερικά-βαμβακερά ρούχα (138.000) και σχεδόν μιάμιση φορά περισσότερα σε σχέση με τα σκέτα πολυεστερικά (496.000).
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, με επικεφαλής τον καθηγητή θαλάσσιας βιολογίας Ρίτσαρντ Τόμσον, ειδικό σε θέματα θαλάσσιας ρύπανσης, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Marine Pollution Bulletin», πέρασαν ένα χρόνο πλένοντας σε οικιακά πλυντήρια διαφορετικά ρούχα σε θερμοκρασίες 30 έως 40 βαθμών Κελσίου και με διαφορετικά απορρυπαντικά. Στη συνέχεια, ανέλυσαν σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο τα απόβλητα κάθε πλύσης και το «αποτύπωμά» της στο περιβάλλον.
Οι μικροσκοπικές πλαστικές ίνες ταξιδεύουν μέσω των αποχετεύσεων και φθάνουν στις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, όπου ένα μέρος τους κατακρατείται και ένα άλλο καταλήγει στις θάλασσες. Η ακριβής επίπτωσή τους στο περιβάλλον δεν έχει ακόμη μελετηθεί και κατανοηθεί πλήρως, αλλά, σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες, μπορεί να μολύνει την τροφική αλυσίδα.
Μια προηγούμενη αμερικανική έρευνα από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σάντα Μπάρμπαρα, που έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία ρούχων Patagonia και δημοσιεύθηκε φέτος το καλοκαίρι, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάθε φορά που πλένεται στο πλυντήριο ένα συνθετικό μπουφάν, απελευθερώνει κατά μέσο όρο 1,7 γραμμάρια τέτοιων πλαστικών ινών.
Ο Τόμσον τόνισε την ανάγκη να μελετηθεί περισσότερο το ζήτημα, όπως π.χ. πόσο ρόλο παίζουν η διάρκεια της πλύσης και η ταχύτητα (στροφές) του πλυντηρίου. Είπε ακόμη ότι οι βιομηχανίες θα πρέπει να ξανασκεφτούν το σχεδιασμό των ρούχων τους, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους για το περιβάλλον.