Στο μέσο του Ειρηνικού Ωκεανού βρίσκεται το Εθνικό Θαλάσσιο Μνημείο της Χαβάης, το Papahānaumokuākea που δύσκολα προφέρει κάποιος αν δεν είναι ντόπιος.

Hawaii1

Το νησί Midway, βρίσκεται 2.100 χλμ βορειοδυτικά των νησιών της Χαβάης και ενδείκνυται για τους τεχνίτες των παραδοσιακών kāhili, καθώς τα άφθονα πουλιά του νησιού τους προμηθεύουν εδώ και αιώνες. Το kāhili είναι ένα είδος κονταριού με φτερά στην άκρη, σύμβολο της εξουσίας.

Hawaii2

Στις 26 Αυγούστου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα τετραπλασίασε το απομακρυσμένο μνημείο, επεκτείνοντας το σε περισσότερα από 1,5 εκατ. τετραγωνικά χλμ – δύο φορές το μέγεθος του Τέξας, σύμφωνα με το bbc.com.

Hawaii3

Το Papahānaumokuākea αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο φυσικό καταφύγιο στη γη και ένα παράδεισο για τους τεχνίτες. Φιλοξενεί σπάνια κοράλλια, θαλάσσιες χελώνες, φώκιες και καρχαρίες.

Μια πρόσφατη υποβρύχια εξερεύνηση στα βαθιά νερά του νησιού έφερε στο φως ένα μαύρο κοράλλι 4.500 χιλιάδων χρόνων, που αποτελεί το γηραιότερο ζωντανό οργανισμό στον πλανήτη.

Hawaii4

Ο βυθός έκρυβε και ένα αξιολάτρευτο χταπόδι – φάντασμα που οι επιστήμονες του έδωσαν το παρατσούκλι Casper.

Hawaii5

Κάθε καλοκαίρι, τα θαλασσοπούλια έρχονται σε θορυβώδεις μάζες στο νησί για να ζευγαρώσουν και να μεγαλώσουν τους νεοσσούς.

Hawaii6

Για τους κατοίκους της Χαβάης, μια επίσκεψη στο μακρινό θαλάσσιο καταφύγιο αποτελεί μια πνευματική εμπειρία.

Hawaii7

Σύμφωνα με την αρχαία κοσμολογία της Χαβάης, η γη, ο ουρανός, ο χρόνος και ο χώρος αναμειγνύονται για να δημιουργήσουν τον πρώτο εν ζωή οργανισμό, έναν κοραλλιογενή ύφαλο.

Hawaii8

Από αυτή τη μικροσκοπική γένεση, εξελίχθηκε όλη η ζωή, καθώς οι κάτοικοι της Χαβάης θεωρούν ότι τα κοράλλια είναι πρόγονοί τους.