Με έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφορικά με τα μεταλλευτικά αποθέματα της χώρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφέρει ότι «η αξία των κοιτασμάτων της χώρας κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις λίγες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτουν τόση μεγάλη ποικιλία και ύψος αποθεμάτων ορυκτών πρώτων υλών».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου λέει επίσης, ότι η Ελλάδα κατέχει σημαντική θέση, όχι μόνο στην Ε.Ε. αλλά και παγκοσμίως, καθώς είναι μία από τις σημαντικότερες βωξιτοπαραγωγές χώρες.
Τα βέβαια αποθέματα βωξίτη της Ελλάδας ανέρχονται περίπου σε 130 εκατ. τόνους και η ετήσια παραγωγή ξεπερνά τους 2,4 εκατ. τόνους. Οι εξαγωγές βωξίτη ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ ετησίως, ενημερώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου στο έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αφροδίτη Παπαθανάση.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει ότι, ο βωξίτης αποτελεί το μοναδικό μετάλλευμα – πρώτη ύλη παραγωγής αλουμινίου και έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας. Άλλες χρήσεις του, όπως προσθέτει ο υπουργός, είναι στην τσιμεντοβιομηχανία, στην παραγωγή χυτοσιδήρου και ως συστατικό του πετροβάμβακα και των λειαντικών υλικών.
Μάλιστα ο υπουργός αναφέρεται και στη Φωκίδα, στην οποία τα γεωλογικά αποθέματα ανέρχονται σε 100 εκατ. τόνους και η αξία τους συνολικά εκτιμάται σε 2,4 δισ. ευρώ περίπου.
Όσον αφορά στα συνολικά μεταλλευτικά αποθέματα της χώρας, ο υπουργός αναφέρεται σε μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), σύμφωνα με την οποία, τα μεταλλευτικά αποθέματα του υπεδάφους της χώρας είναι αξίας 28 δισ. ευρώ περίπου.
Διευκρινίζει όμως, ότι πρόκειται για την περιεχόμενη στα κοιτάσματα συνολική μεταλλική αξία με βάση τις τρέχουσες τιμές του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως τιμές ρεκόρ δεκαετιών για πολλά μέταλλα (π.χ. χρυσός).
Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει για την εκτίμηση του ΙΓΜΕ, ότι σε αυτή δεν έχουν υπολογισθεί οι απώλειες από τη μετατροπή των γεωλογικών αποθεμάτων σε εκμεταλλεύσιμα με βάση συγκεκριμένη μέθοδο εκμετάλλευσης και οι απώλειες επεξεργασίας μεταλλεύματος.
Αναφερόμενος δε στις ενέργειες του υπουργείου για την καταγραφή, αξιολόγηση και αξιοποίηση των δημόσιων μεταλλείων, ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενημερώνει ότι έχει συγκροτηθεί επιτροπή για την αξιολόγηση του οικονομικού και αποθεματικού δυναμικού όλων των δημόσιων μεταλλείων, η οποία ήδη έχει προτείνει στον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη την αξιοποίηση 7 μεταλλευτικών χώρων, ενώ ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εκμίσθωσή τους μέσω τριών διεθνών διαγωνισμών.
Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί κατ’ αρχήν, η καταγραφή όλων των στοιχείων των πρώτων 30 δημόσιων μεταλλευτικών χώρων από τους 100 και πλέον που υπάρχουν σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.
«Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής επιδιώκεται η εκμίσθωση από πλευράς του ελληνικού δημοσίου, πάνω από 10 χώρων που θα αποτελέσουν τη βάση ισάριθμων νέων επενδύσεων στο μεταλλευτικό τομέα, και είναι η πρώτη φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους που γίνεται μια τόσο σοβαρή δουλειά τεκμηρίωσης για τον ορυκτό πλούτο της χώρας» διευκρινίζει ο υπουργός.
Η συνολική αξία των αποθεμάτων των ορυκτών που εξετάζονται από την επιτροπή ξεπερνάει τα 10 δισ. ευρώ, αναφέρει ο υπουργός και σημειώνει ότι «πριν ακόμα προκηρυχθούν οι παραπάνω διαγωνισμοί υπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές της εγχώριας και διεθνούς αγοράς».
Όπως εκτιμά ο υπουργός Περιβάλλοντος «τα αποτελέσματα από την προσπάθεια αυτή θα είναι άμεσα, τόσο στα δημόσια οικονομικά, στην κρίσιμη αυτή συγκυρία για τη χώρα, όσο και στην απασχόληση, από την κινητοποίηση όχι μόνο του τομέα του ορυκτού πλούτου αλλά και του συνόλου των συνοδών δραστηριοτήτων».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρεται και σε επικείμενες αλλαγές στον Μεταλλευτικό Κώδικα με στόχο την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και των εκσυγχρονισμό των διατάξεων για τα αδρανή υλικά, τα μάρμαρα και τα βιομηχανικά ορυκτά. Ενδεικτικά, όπως αποκαλύπτει ο υπουργός, εξετάζονται τροποποιήσεις του Μεταλλευτικού Κώδικα ώστε:
-Να αρθεί η σύγχυση αναφορικά με τις διαδικασίες απόκτησης μεταλλευτικού δικαιώματος και των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων.
-Να καταργηθούν περιττές διαδικασίες όπως η έγκριση απόκτησης μεταλλευτικού δικαιώματος σε παραμεθόριο περιοχή ή να απλοποιηθούν άλλες όπως η έγκριση της μεταβίβασης μεταλλευτικού δικαιώματος κ.α.
Μεταξύ των διατάξεων που επεξεργάζεται το υπουργείο είναι και αυτές που αφορούν στα δικαιώματα του δημοσίου, τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά μεταλλεία.