Λύση στο διατροφικό πρόβλημα που πλήττει ήδη τις αναπτυσσόμενες χώρες και αναμένεται να γιγαντωθεί τις επόμενες δεκαετίες, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, αποτελεί η κατασκευή αστικών αγροκτημάτων σε κτίρια.
Στην πόλη Σουγόν της Νότιας Κορέας, η πρωτότυπη ιδέα έχει περάσει από τη θεωρία στην πράξη. Εκεί, το πρώτο αστικό αγρόκτημα βρίσκεται ένα βήμα πριν ξεκινήσει να παράγει τα προϊόντα του σε μεγάλη κλίμακα.
«Μπορεί να μην προλάβω τη στιγμή που θα μαζεύω τα λαχανικά μου από τον 65ο όροφο ενός ουρανοξύστη, όμως σήμερα μπορώ και τα συλλέγω στον τρίτο όροφο του εργαστηρίου», αναφέρει ο επιστήμονας με εξειδίκευση στην αγροτική παραγωγή Τσόι Χονγκ.
Ο ίδιος μαζί με την ομάδα του, έχουν κατασκευάσει μια 100% οικολογική φάρμα, οι ανάγκες της οποίας καλύπτονται ενεργειακά από τα φωτοβολταϊκά πάνελ που «ντύνουν» το κτίριο. Όπως δημοσιεύει η «real planet», αν η επιστημονική ομάδα καταφέρει να έχει τον κήπο ενεργειακά αυτόνομο, θα έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα προς την υλοποίηση του οράματος της αστικής γεωργίας.
Στόχος, είναι η ανάπτυξη συγκεκριμένων ειδών καλλιέργειας, τα οποία θα μπορούν να αντιμετωπίσουν την επισιτιστική κρίση. Όπως τονίζουν οι ερευνητές, η ανάπτυξη των αστικών αγρών που φυσικά θα καταλαμβάνουν χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, θα μπορεί να θρέψει μέχρι και 10 δισ. ανθρώπους, όσος δηλαδή θα είναι ο πληθυσμός της Γης το 2050, σύμφωνα με την εκτίμηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.