Ένα είδος αφρικανικού αρουραίου που θωρακίζεται απέναντι στους εχθρούς του «ποτίζοντας» με δηλητήριο το τρίχωμά του, αποκαλύπτουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Ο Lophiomys imhausi αντλεί το δηλητήριο από τα ίδια φυτά που χρησιμοποιούν τα μέλη κάποιων αφρικανικών φυλών για να δηλητηριάσουν τα βέλη τους. Με αυτό μπορεί να ακινητοποιήσει, αλλά και να σκοτώσει εχθρούς ακόμη και πολύ μεγαλύτερους σε μέγεθος από αυτόν. Για παράδειγμα, εάν ένας σκύλος πλησιάσει με σκοπό να τον καταβροχθίσει, δηλητηριάζεται μόλις προσπαθήσει να τον δαγκώσει.
Ο Τζόναθαν Κίνγκντον, που ηγήθηκε της έρευνας, έχοντας μεγαλώσει στην Αφρική ερχόταν από μικρός σε επαφή με το συγκεκριμένο είδος αρουραίου, το μήκος του οποίου φτάνει τα 36 εκατοστά.
Και ενώ είχε ακούσει ότι το μικρό αυτό ζώο δεν είναι και τόσο ακίνδυνο, του πήρε 30 χρόνια να καταλάβει με ποιο τρόπο μπορεί να σκοτώσει πολύ μεγαλύτερους αντιπάλους.
«Δεν είναι σχεδιασμένο να σκοτώνει», λέει ο ερευνητής. «Αν σκότωνε κάθε φορά, τότε κανείς δεν θα ήξερε ότι είναι τόσο αηδιαστικό. Τώρα όμως, το άλλο ζώο απομακρύνεται, συνέρχεται από τη φρικτή εμπειρία και δεν επιδιώκει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο».
Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε τη συμπεριφορά των αρουραίων στη φύση και στη συνέχεια ανέλυσε δείγματα από το μοναδικό τρίχωμά τους με το δηλητήριο. Είδαν ότι το ζώο πρώτα μασάει το φυτό κι έπειτα γλείφεται, ώστε το δηλητήριο να «αποθηκευτεί» στις τρίχες μέσω του σάλιου.
«Είναι προγραμματισμένο να βρίσκει το δηλητήριο, να το μασάει και να το εφαρμόζει σε μια μικρή περιοχή», λέει ο Κίνγκντον. Οι αρουραίοι, εξηγεί, γλείφουν μόνο μια μικρή λωρίδα τριχώματος. Όταν νιώθουν ότι απειλούνται, κυρτώνουν τη ράχη τους και, με τη βοήθεια κατάλληλα προσαρμοσμένων μυών, «σηκώνουν» το τρίχωμά τους αποκαλύπτοντας την περιοχή με το δηλητήριο.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι, καθώς το δηλητήριο αυτό μπορεί να προκαλέσει εμφράγματα, τα συμπεράσματα από την περαιτέρω διερεύνηση των ιδιοτήτων του θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα και στην Ιατρική.