Τα νέα για όσους είναι… εξαρτημένοι από ένα φλυτζάνι καφέ εσπρέσο ή καπουτσίνο την ημέρα δεν είναι και τόσο καλά όσον αφορά τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ξηρασία στη Βραζιλία αναμένεται να προκαλέσει μείωση των συγκομιδών στις ποικιλίες Robusta και Arabica της τάξεως σχεδόν του 10% κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η παγκόσμια ζήτηση για το προϊόν προβλέπεται να αυξηθεί δημιουργούν φόβους για έλλειψη. Οι ειδικοί ανησυχούν για την προοπτική της έλλειψης για μερικά χρόνια, καθώς η Βραζιλία έχει επανειλημμένως αντιμετωπίσει προβλήματα όσον αφορά τις ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης των κόκκων του καφέ.
Σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Γεωργικών Προϊόντων για την παγκόσμια παραγωγή καφέ, οι κόκκοι θα γίνονται ολοένα και πιο πολύτιμοι. Η ζήτηση για τη συγκομιδή της ποικιλίας Robusta της Βραζιλίας αναμένεται να αυξηθεί πολύ το επόμενο διάστημα.
Οι αποδόσεις όμως είναι χαμηλότερες λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων και της αύξησης του μέσου όρου της θερμοκρασίας στις περιοχές όπου καλλιεργείται η συντριπτική πλειοψηφία του καφέ σύμφωνα με την έκθεση. Επιπλέον οι ειδικοί αναφέρουν ότι η συγκομιδή της ποικιλίας Arabica θα μειωθεί κατά 1,2 εκατομμύρια σακούλες φτάνοντας έτσι τα 36 εκατομμύρια στις περιοχές με μικρότερες αποδόσεις λόγω των συνθηκών ξηρασίας και ειδικά σε δύο περιοχές που καλύπτουν περίπου το 80% της παραγωγής.
Η συγκομιδή της ποικιλίας Arabica και Robusta προβλέπεται να μειωθεί κατά 4,9 εκατομμύρια σακούλες και φτάνοντας τις 49,4 εκατομμύρια σακούλες, σύμφωνα επίσης με την έκθεση. Η έλλειψη βέβαια μπορεί να μην είναι άμεσα επικείμενη, επειδή η Ονδούρα, η Ινδονησία και το Βιετνάμ θα παράγουν περισσότερο καφέ από το συνηθισμένο. Κάπως έτσι θα αντισταθμιστεί έστω προσωρινά η έλλειψη από τη Βραζιλία.
Ωστόσο η έκθεση προειδοποιεί ότι η κατανάλωση και η ζήτηση θα σπάσουν κάθε ρεκόρ τα επόμενα χρόνια δημιουργώντας μεγαλύτερες ακόμη ανάγκες. «Οι παγκόσμιες εξαγωγές και η κατανάλωση προβλέπεται να κάνουν ρεκόρ πράγμα που σημαίνει ότι είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι θα υπάρξει έλλειψη στο μέλλον, όταν οι συνθήκες ανάπτυξης δεν θα είναι τόσο εξαιρετικές», αναφέρει χαρακτηριστικά.