Στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όπου και συναντήθηκε με Ευρωπαίους Επιτρόπους.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που αναδύονται «στη σημερινή δύσκολη δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση της χώρας» και παρουσίασε «την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει πιο γρήγορα στη δημοπράτηση των μεγάλων έργων, που αφορούν στη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων στην Αττική, καθώς και στα πολλά μικρά έργα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των υδάτων σε όλη τη χώρα».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στη σημερινή δύσκολη δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση της χώρας, πρέπει να ανοίγουμε συνέχεια αναπτυξιακές ευκαιρίες. Ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη, βασισμένη σε «πράσινες» επενδύσεις, που δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Είχα την ευκαιρία, χθες και σήμερα, να συναντηθώ με Ευρωπαίους Επιτρόπους για τα θέματα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο.
Με τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Joahannes Hahn, και με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Janez Potocnik, συζητήσαμε την χρήση των κοινοτικών πόρων για μια σειρά από σημαντικά έργα και πρωτοβουλίες, που αφορούν στην ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα μας.
Του εξεδήλωσα την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει πιο γρήγορα στη δημοπράτηση των μεγάλων έργων, που αφορούν στη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων στην Αττική, καθώς και στα πολλά μικρά έργα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των υδάτων σε όλη τη χώρα.
Με τον Επίτροπο Ενέργειας, Gonther Oettinger και τον Επίτροπο Ανταγωνιστικότητας, Joaqin Almunia, συζητήσαμε την απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, το νέο ενεργειακό πακέτο που περνάει αυτές τις μέρες από τη Βουλή, τα θέματα της πρόσβασης των τρίτων στους λιγνίτες, μέσα και από την πώληση σταθμών της ΔΕΗ, αλλά και τα επόμενα βήματα στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.
Ιδιαίτερα, με τον κ. Oettinger αλλά και με την Επίτροπο Κλιματικής Δράσης, Connie Hedegaard, συζητήσαμε τα ζητήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Συμφωνήσαμε, να υπάρξει μια κοινή Ομάδα Εργασίας, που θα αναδείξει τα ζητήματα των μεγάλων επενδύσεων στον χώρο που έχουμε στη χώρα μας, που είναι ίσως το επόμενο εθνικό μας καύσιμο, ο ήλιος, και στις μεγάλες επενδύσεις για ενέργεια από τον ήλιο, έτσι ώστε η Ελλάδα να εξάγει στην υπόλοιπη Ευρώπη καθαρή ενέργεια και έτσι να δημιουργήσει πολύ σημαντικές επενδύσεις, αλλά και θέσεις εργασίας σε αυτό τον τομέα.
Επεξεργαζόμαστε μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα σχέδιο δράσης για το ζήτημα. Επίσης με τον κ. Oettinger συζητήσαμε το μεγάλο ζήτημα των διεθνών δικτύων ενέργειας φυσικού αερίου και τη θέση της χώρας μας σε αυτά, το μεγάλο ενδιαφέρον που έχουμε ώστε, η Ελλάδα να είναι βασικός κόμβος, δεδομένης της γεωστρατηγικής της θέσης αλλά και των διεθνών μας σχέσεων στη περιοχή και των υποχρεώσεων μας.
Με τον Επίτροπο Βιομηχανίας, Antonio Tajani, συζητήσαμε τα θέματα του ορυκτού πλούτου στη χώρα. Έχουμε ένα πολύ πλούσιο ορυκτό πλούτο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται μια σειρά από προτάσεις για την καινοτομία και την εκμετάλλευση με σεβασμό στο περιβάλλον και του πλούτου. Στη χώρα μας, έχουμε ξεκινήσει με πολύ μεγάλα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση και θα συνεργαστούμε και θα συμμετάσχουμε στην πρωτοβουλία που έχει ανακοινώσει πρόσφατα η Ε.Ε..
Θέλω να τονίσω ότι από τις συναντήσεις αυτές, σε αυτό το πολύ δημιουργικό διήμερο, αποκόμισα μια σαφέστατη διάθεση, από τη πλευρά των Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να στηρίξουν τη χώρα μας στην αναπτυξιακή της δυναμική, στις δυνατότητες που έχει να ξαναφέρει ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, βεβαίως, δείξαμε την απόλυτη βούληση και προτεραιότητα μας να στηρίξουμε κάθε επενδυτική δραστηριότητα, η οποία θα βοηθήσει τη χώρα να ανακάμψει, να ξαναβρεί ρυθμούς ανάπτυξης, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και, βέβαια, με τον τρόπο αυτό να ξεπεράσει και το σημερινό δημοσιονομικό πρόβλημα».