Επείγουσα είναι η ανάγκη αντιμετώπισης των οικολογικών προβλημάτων που έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις στις λιμνοθαλάσσιες περιοχές του Αιτωλικού και της Ανατολικής Κλείσοβας, σύμφωνα έγγραφο του Φορέα Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή με αφορμή ερώτηση των βουλευτών Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου.
Ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Ανατολική Κλείσοβα, λόγω της πλήρους απόφραξης του στομίου επικοινωνίας με τον Πατραϊκό κόλπο, ο Φορέας προειδοποιεί ότι οι καιρικές συνθήκες καθιστούν ορατό τον κίνδυνο καθολικού θανάτου των υδρόβιων οργανισμών, με άμεσες συνέπειες και στη δημόσια υγεία λόγω γειτνίασης με την πόλη του Αιτωλικού.
Τα προβλήματα οφείλονται κυρίως σε ανθρωπογενείς παρεμβάσεις του παρελθόντος (τεχνικά έργα, αποξηράνσεις περιφερειακών βάλτων) αλλά και σε παράνομες χρήσεις, όπως καταπατήσεις, ρήψεις υγρών και στερεών αποβλήτων και σε επιχωματώσεις. Ο Φορέας χρηματοδότησε μελέτη τεχνικού έργου για τη βελτίωση της κυκλοφορίας νερού στη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού με την άρση αναχωμάτων που είχαν κατασκευαστεί στο παρελθόν. Ταυτόχρονα έχουν καταγραφεί όλες οι καταπατήσεις στην παράκτια ζώνη, για τις περισσότερες των οποίων υπάρχουν πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής από την Κτηματική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας, που δεν έχουν όμως υλοποιηθεί, ενώ υπάρχει και συνεργασία με το Δασαρχείο Μεσολογγίου για τη φύλαξη του Δάσους Φράξου.
Είναι πάντως χαρακτηριστική η επισήμανση με την οποία καταλήγει στο έγγραφό του ο Φορέας που υπογραμμίζει ότι οι αποκαταστάσεις ακολουθούν τους ρυθμούς και το ύψος της εκάστοτε χρηματοδότησης.
Οι κκ Δημαράς και Οικονόμου είχαν απευθύνει ερώτηση στην κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, ολοένα και χειροτερεύει, καθώς μετατρέπεται σε μια ασήμαντη αστική περιοχή η οποία παρακμάζει.
«Η παραμέληση της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού τείνει να μετατρέψει έναν προστατευόμενο χώρο από τη συνθήκη NATURA σε νεκρά θάλασσα», έχουν προειδοποιήσει οι βουλευτές.