Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Κώστας Καρτάλης, πρότεινε να αναζητηθούν τεχνικές λύσεις μέσω του ΕΣΠΑ προκειμένου να βελτιωθεί το πρόβλημα της έλλειψης υδάτινων πόρων στα νησιά, διαπιστώνοντας ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός προτάσσει λύσεις που εξαντλούν τα αποθέματα.

Ταυτόχρονα, εκδήλωσε τον προβληματισμό του για την επικάλυψη αρμοδιοτήτων και στο θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γ. Πουσσαίος επισήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθούν άμεσα τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα τοπικά χωροταξικά σχέδια των νησιών (ΣΧΟΑΠ) και πρόσθεσε πως πρέπει να εξευρεθούν οι μηχανισμοί που θα διαχειρίζονται και θα συντηρούν με τον καλύτερο τρόπο τις εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν (αφαλάτωση, μικρές δεξαμενές, μικρά φράγματα, κ.λπ.).

Πρότεινε επίσης να εφαρμοστούν τεχνικές αφαλάτωσης προσαρμοσμένες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως και τεχνικές επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων.

Υποστήριξε ότι πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών για την εξοικονόμηση υδατικών πόρων και υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής πολιτικών που θα υποστηρίζουν τους παραδοσιακούς τρόπους γεωργίας.

Ο καθηγητής του ΕΜΠ Δ. Ασημακόπουλος αναφέρθηκε στην αποκεντρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων σε επίπεδο λεκάνης απορροής, αλλά και στη δυνατότητα εφαρμογής μέτρων χαμηλού κόστους στη διαχείριση της ζήτησης.
Επισήμανε ότι ο Καλλικράτης έχει σημαντική δυναμική, αλλά επί του παρόντος εμφανίζει αδυναμίες λόγω της επικάλυψης αρμοδιοτήτων και επέμεινε σε καλλιέργειες που αντέχουν τα νησιά, αντί για καλλιέργειες εισαγόμενες και συχνά υδροβόρες.

Τέλος παρουσίασε τα ειδικότερα μέτρα που μπορεί να εφαρμοσθούν, όπως απαγόρευση ανόρυξης και εκβάθυνσης υφιστάμενων γεωτρήσεων όταν η απόσταση τους είναι μικρότερη των 300 μέτρων από την ακτή, ελάχιστη απόσταση από τον αιγιαλό.