Ομάδα 27 εμπειρογνωμόνων δημοσίευσε σήμερα μια έκθεση, στην οποία αναφέρεται ότι οι ωκεανοί, που υφίστανται μια σειρά από πιέσεις, από την αύξηση της θερμοκρασίας έως την υπεραλίευση, παρουσιάζουν ενοχλητικά συμπτώματα, τα οποία ήταν παρόντα στις προηγούμενες φάσεις της μαζικής εξόντωσης (των ειδών) που υπέστη η Γη.
Κατά την εξέταση των σωρευτικών επιπτώσεων των πιέσεων αυτών, 27 εμπειρογνώμονες από έξι χώρες, οι οποίοι πραγματοποίησαν σύνοδο τον Απρίλιο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και των οποίων η έκθεση είναι η σύνοψη των εργασιών τους, παρουσιάζουν μια πολύ ανησυχητική εικόνα.
«Τα αποτελέσματα είναι συγκλονιστικά» ανέφερε ο Αλεξ Ρότζερς, επιστημονικός διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος για την Κατάσταση των Ωκεανών (Ipso), το οποίο διοργάνωσε το σεμινάριο αυτό με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (UICN) και την Παγκόσμια Επιτροπή για τις προστατευόμενες περιοχές (CMAP).
«Λαμβάνοντας υπόψη το σωρευτικό αποτέλεσμα αυτών που η ανθρωπότητα κάνει στους ωκεανούς, συνειδητοποιήσαμε ότι οι συνέπειες είναι πολύ χειρότερες από ότι ο καθένας μας είχε αντιληφθεί στην προσωπική του έρευνα» προσθέτει η ίδια πηγή.
Η επιστημονική επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο συνδυασμός των πιέσεων που ασκούνται δημιουργεί τις συνθήκες που βρίσκονται σε κάθε μία από τις προηγούμενες μαζικές εξαφανίσεις των ειδών στη Γη.
Στα περίπου μισό δισεκατομμύριο χρόνια που πέρασαν, πέντε μαζικές εξαφανίσεις έλαβαν χώρα μετά από φυσικές καταστροφές, κατά τη διάρκεια των οποίων πάνω από το 50% των υπαρχόντων ειδών εξαφανίστηκαν.
Μεταξύ των δεικτών που είναι στο κόκκινο είναι: η θέρμανση των ωκεανών και η οξίνισή τους που προκαλούν υποξία (χαμηλά επίπεδα οξυγόνου).
«Είναι οι τρεις παράγοντες που βρίσκουμε σε κάθε μία από τις μαζικές εξαφανίσεις στην ιστορία της Γης», τονίζουν οι εμπειρογνώμονες.
Η ομάδα των ειδικών σημειώνει ότι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα που απορροφώνται από τους ωκεανούς είναι ήδη πολύ υψηλότερα σήμερα από ότι την εποχή της τελευταίας μαζικής εξαφάνισης των θαλάσσιων ειδών, περίπου πριν από 55 εκατ. χρόνια, όταν σχεδόν το 50% ορισμένων ομάδων ψαριών των βαθέων υδάτων εξαφανίστηκαν.
«Οι ωκεανοί όλου του κόσμου διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να περάσουν σε μια φάση εξαφάνισης των θαλάσσιων ειδών», τονίζουν.
Συνολικά, η έκθεση διαπιστώνει ότι ο ρυθμός και τα ποσοστά της εκφύλισης στους ωκεανούς είναι πολύ ταχύτερα από οτιδήποτε είχε προβλεφθεί.
Οι ειδικοί ανησυχούν για την υπεραλίευση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση ορισμένων εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κατά περισσότερο από 90%, ή ακόμη για την απορροή των γεωργικών λιπασμάτων που έχουν ήδη προκαλέσει μια θεαματική παρακμή της καλής κατάστασης των ωκεανών.
«Νέες έρευνες δείχνουν ότι οι ρύποι από τα χημικά επιβραδυντικά φλόγας και τις συνθετικές αρωματικές ουσίες που βρίσκονται στα απορρυπαντικά, μπορούν να εντοπιστούν ακόμη και στις πολικές θάλασσες» και τελικά στα ψάρια, αναφέρεται στην έκθεση.
Ο ωκεανός είναι το μεγαλύτερο οικοσύστημα του πλανήτη, που κρατά τον κόσμο μας σε βιώσιμες συνθήκες, λένε οι ειδικοί, που ζητούν την επείγουσα υιοθέτηση ενός καλύτερου συστήματος διακυβέρνησης της ανοικτής θάλασσας, η οποία ακόμη και σήμερα πολύ λίγο προστατεύεται, η οποία όμως αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των ωκεανών όλου του κόσμου.