Ποιο δρόμο ακολούθησε η γεωργία όταν εμφανίστηκε στην Ευρώπη, προερχόμενη από τη Μέση Ανατολή, πριν από περίπου 11.000 χρόνια; Δεν ήταν ένας αλλά δύο, λένε οι επιστήμονες: νέα γαλλική έρευνα δείχνει πως οι πρώτοι γεωργοί μετανάστευσαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο ακολουθώντας τουλάχιστον δύο διαφορετικούς δρόμους, έναν μέσω της Κεντρικής Ευρώπης και έναν μέσω της Ανατολικής Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης.
Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα DNA από δεκάδες σκελετούς ηλικίας 5.000 ετών που βρέθηκαν σε ένα σπήλαιο στη νότια Γαλλία. Η ανάλυσή τους ενισχύει τα συμπεράσματα προηγούμενων γερμανικών μελετών ότι οι γεωργοί από την Μέση Ανατολή κινήθηκαν προς τα δυτικά και αναμίχθηκαν γενετικά με τους ντόπιους πληθυσμούς των ευρωπαίων κυνηγών-συλλεκτών, στους οποίους μετέδωσαν τις γνώσεις και τεχνικές της προϊστορικής γεωργίας.
Όμως η νέα γαλλική γενετική ανάλυση δείχνει ότι αυτή η επιμειξία δεν συνέβη μόνο μέσω ενός «βόρειου διαδρόμου», κάπου στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά και μέσω ενός «νότιου διαδρόμου» που περνούσε από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Νότια Ευρώπη.
Η μελέτη των δειγμάτων από 29 προϊστορικούς ανθρώπους που βρέθηκαν στο γαλλικό σπήλαιο, δείχνει ότι η μητρική και η πατρική γενετική «γραμμή» είχαν διαφορετική προέλευση, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι άνδρες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή (οι πρώτοι γεωργοί) συνευρέθηκαν με ντόπιες γυναίκες των κυνηγών-συλλεκτών. Το πατρικό χρωμόσωμα Υ αυτών των ανθρώπων δείχνει να έχει τη στενότερη συγγένεια με τους σημερινούς πληθυσμούς που ζουν στην Κύπρο, την Τουρκία, την Ιταλία κ.α.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι, αντίθετα με τις αναλύσεις DNA από την Κεντρική Ευρώπη, οι άνθρωποι του γαλλικού σπηλαίου δεν διέθεταν ένα βασικό γονίδιο που επιτρέπει στο σώμα να χωνεύει την λακτόζη.
Αυτή η ένδειξη συνάδει με άλλα αρχαιολογικά στοιχεία, που δείχνουν ότι οι Κεντροευρωπαίοι αγρότες είχαν αγελάδες και έπιναν το γάλα τους, ενώ οι Μεσογειακοί αγρότες είχαν πρόβατα και κατσίκια και έπιναν γάλα που είχε υποστεί ζύμωση και περιείχε πολύ λιγότερη λακτόζη.