Το συγκλονιστικό πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα ανέδειξε για ακόμη μία φορά την επικινδυνότητα της πυρηνικής ενέργειας. Είναι ακόμα νωρίς να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις και το μέγεθος της πυρηνικής αστοχίας, τη στιγμή μάλιστα που η ροή πληροφόρησης εκ μέρους των ιθυνόντων παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Η συζήτηση όμως γύρω από την ασφάλεια και το δόκιμο της πυρηνικής ενέργειας έχει ξανανοίξει. Κι άνοιξε μια στιγμή που η πυρηνική ενέργεια άρχισε να παίρνει και πάλι τα πάνω της, υποτίθεται ως «σοβαρή λύση» στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.
Για το παγκόσμιο δίκτυο του WWF, η πυρηνική ενέργεια ήταν και παραμένει επικίνδυνη, ακριβή και αχρείαστη. Η χρήση της δεν αφήνει κανένα δικαίωμαγια λάθη ή αστοχίες κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Με την πρόσφατη παγκόσμια έκθεση της οργάνωσης «Έκθεση για την ενέργεια: 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2050», αποδεικνύουμε πως η απόσυρση των πυρηνικών μονάδων μπορεί να συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να επιφέρει βλάβες στη μέγιστη προσπάθεια που όλες οι χώρες πρέπει να καταβάλουν προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες και συνάμα να περιορίσουν δραστικά την επελαύνουσα κλιματική αλλαγή.
Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν την έναρξη σειράς ελέγχων σε υφιστάμενους πυρηνικούς αντιδραστήρες και καλούνται να αναθεωρήσουν τα πλάνα τους για νέες πυρηνικές μονάδες. Οι «συνήγοροι υπεράσπισης» της πυρηνικής ενέργειας όμως, ανασυντάσσονται και προσπαθούν να αντιστρέψουν την παρούσα δυσμενή για αυτούς παγκόσμια κατάσταση.
Στη Γερμανία, για παράδειγμα, μόλις η καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε το άμεσο προσωρινό κλείσιμο των 7 από τις 17 συνολικά πυρηνικές μονάδες της χώρας, συνάντησε τις αντιδράσεις των ιδιοκτητριών εταιριών των επτά μονάδων που κάνουν λόγο για πρόβλημα εφοδιασμού της χώρας, αύξηση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων και ως εκ τούτου αύξηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Το γερμανικό γραφείο του WWF απάντησε άμεσα στις συγκεκριμένες αιτιάσεις, δημοσιεύοντας επιστημονική έκθεση, σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο Öko-Institut, με την οποία αποδεικνύεται πως η Γερμανία μπορεί να προχωρήσει άμεσα στο οριστικό κλείσιμο 10 πυρηνικών μονάδων και να απαλλαγεί δια παντός από την πυρηνική ενέργεια το αργότερο έως το 2017, χωρίς να αντιμετωπίσει προβλήματα στην πορεία της προς έναν ενεργειακό τομέα μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Δείτε τη σύνοψη της έκθεσης στα αγγλικά.
Στην Ελλάδα δεν τίθεται σοβαρό θέμα χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Η διαχρονική κατηγορηματική αντίθεση των ελληνικών κυβερνήσεων και η σχεδόν καθολική αποδοκιμασία της συγκεκριμένης τεχνολογίας από τους Έλληνες πολίτες αποκλείουν ευτυχώς οποιαδήποτε σκέψη χρήσης της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα. Ο κίνδυνος όμως πυρηνικού ατυχήματος, όπως περίτρανα αποδείχτηκε στην περίπτωση του Τσερνόμπιλ, δεν γνωρίζει σύνορα.
Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να εγείρει σοβαρές αντιρρήσεις κατά των σχεδιαζόμενων πυρηνικών μονάδων στα Βαλκάνια και την Τουρκία, σε περιοχές δηλαδή ιδιαίτερα σεισμογενείς. Η Ελλάδα επίσης, οφείλει να ζητήσει την ανάθεση σε ανεξάρτητες τρίτες αρχές του ελέγχου κοπώσεως (stress-test) των πυρηνικών μονάδων της Ευρώπης.
Σήμερα, η τραγωδία που εξακολουθεί να ζει η Ιαπωνία εξαιτίας της πυρηνικής ενέργειας, αναγκάζει όλους μας να κινητοποιηθούμε με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να καταχωνιάσουμε οριστικά στο ντουλάπι της ιστορίας την χρήση πυρηνικής ενέργειας. Το WWF Ελλάς θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να πιέσει σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο, ώστε να μπει ένα οριστικό τέλος στον εφιάλτη που ακούει στο όνομα «πυρηνική ενέργεια».
πηγή: wwf